Izrael in Turčija sta bila še nekaj let nazaj zaveznika, a so se v zadnjem času odnosi močno ohladili. Foto: EPA
Izrael in Turčija sta bila še nekaj let nazaj zaveznika, a so se v zadnjem času odnosi močno ohladili. Foto: EPA

V napadu izraelske vojske na konvoj šestih ladij, ki so iz Turčije plule proti Gazi in na kateri so bili humanitarni aktivisti, je bilo 31. maja lani na ladji Mavi Marmara ubitih devet Turkov. Incident je močno načel nekoč dobre izraelsko-turške odnose.

V dolgo pričakovanem poročilu piše, da so se izraelski komandosi soočili z "organiziranim in nasilnim odporom skupine potnikov", toda sila, ki so jo uporabili Izraelci, je bila "čezmerna in nerazumljiva".

Toda poročilo po drugi strani ugotavlja, da je pomorska zapora palestinske enklave ob Sredozemskem morju zakonita in primerna, saj je namenjena preprečevanju tihotapljenja orožja v Gazo.

Poročilo je sicer izgubilo veljavo, potem ko sta se izraelski in turški predstavnik v štiričlanski komisiji distancirala od glavnih ugotovitev.

Izraelski član se ni strinjal s tem, da so uporabili čezmerno silo, saj so po njegovem mnenju izraelski vojaki delovali v samoobrambi, medtem ko je turški član izpodbijal trditev, da je zapora Gaze zakonita in da so turški aktivisti ravnali napačno.

Sprava bo morala še počakati
Komisija je poročilo pripravila pod vodstvom nekdanjega novozelandskega premierja Geoffreyja Palmerja in naj bi ga uradno objavila v petek, vendar je nekatere njegove dele že v četrtek objavil časopis New York Times.

Z objavo poročila so dolgo odlašali, da bi tako pomagali pri otoplitvi odnosov med Izraelom in Turčijo, kar pa se še ni zgodilo. Še več, Turčija se je odločila, da bo zaradi spora glede izraelskega napada zamrznila odnose z Izraelom. Ankaro bo tako v Izraelu poslej zastopal samo drugi sekretar. Hkrati je Turčija razveljavila tudi vse vojaške sporazume z Izraelom, je dejal turški zunanji minister Ahmed Davutoglu.

Ta je že pred tem obžaloval vsebino poročila in ponovil turško stališče, da se mora Izrael opravičiti, plačati odškodnino in narediti korak naprej pri odpravljanju zapore Gaze.

Izrael ves čas zatrjuje, da se ne bo uradno opravičil za incident.