Drama v trgovini se je končala z več mrtvimi, med njimi je tudi napadalec. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Drama v trgovini se je končala z več mrtvimi, med njimi je tudi napadalec. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Policija je v akciji ubila 32-letnega Amedyja Coulibalyja. Policija še vedno išče njegovo partnerico, 26-letno Hayat Boumeddiene. Foto: EPA
Policija je hkrati izvedla akciji v središču Pariza in tovarni v bližini mesta. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Od zajetja talcev v širši okolici trgovine veljajo izredni varnostni ukrepi. Foto: EPA

Operacija je stekla hkrati z operacijo na tovarno v bližini Pariza, kjer je policija v akciji ubila brata Kouachi, osumljenca za sredin napad na tednik Charlie Hebdo. Kot poroča Le Figaro, je iz trgovine prišlo več pretresenih talcev, hudo ranjeni pa naj bi bili še štirje ljudje. Ranjena naj bi bila tudi dva policista.

Napadalec Amady Coulibaly, ki je v četrtkovem napadu ubil policistko, je okoli 13. ure v trgovini s prehrano košer v predelu Porte de Vincennes v 12. okrožju na vzhodu Pariza zajel več talcev, med njimi tudi ženske in otroke. Točno število talcev ni znano. Policija še vedno išče njegovo partnerico, 26-letno Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila prav tako vpletena v dogajanje.

Coulibaly je grozil, da bo pobil talce, če bodo varnostne sile izvedle akcijo zoper brata Kouachi, ki sta na begu pred policijo v kraju Dammartin-en-Goële, v departmaju Seine et Marne, zajela talca v manjšem tiskarskem podjetju Création Tendance Découverte. Po nekaterih podatkih naj osumljenca sicer sploh ne bi vedela, da je eden izmed zaposlenih še vedno v stavbi, saj se je ta skril v prvo nadstropje.

Kot so takoj po zajetju talcev v trgovini poročali očividci, je bil napadalec oborožen z dvema kosoma strelskega orožja. Policija je takoj izpraznila celotno okrožje, varnost je še močno poostrena tudi v drugih okrožjih. Nad prizoriščem so več ur krožili tudi helikopterji. Policija je kmalu za tem evakuirala bližnje prebivalce in šolo Lamoricière, ki je od trgovine oddaljena 400 metrov.

Napadalci so bili povezani
Sprva ni bilo jasno, ali je današnje streljanje povezano s četrtkovim v kraju Montrouge v bližini Pariza, in ali je ta napadalec povezan z bratoma Kouachi, zdaj pa je jasno, da so bili povezani. Kot je znano, je tudi Coulibaly, podobno kot brata, stari znanec policije.

Sledi vodijo do napada leta 1995
Coulibaly je bil decembra 2013 obsojen na petletno zaporno kazen v povezavi s poskusom pobega Smaina Aita Belkacema, člana nekdanje alžirske islamistične skupine GIA, ki je leta 1995 izvedla napad na postajo RER Musée d'Orsay. Belkacem je bil obsojen na dosmrtni zapor. V istem primeru se omenja tudi Cherif Kouachi, eden izmed bratov, kar kaže na neposredno povezanost napadalcev. Policija je zaslišala tudi zaprtega Djamela Beghala, ki je bil za sodelovanju v poskusu pobega Belkacema obsojen na 10 let zapora in kazen preživlja v zaporu v Rennesu. Zanika kakršno koli vpletenost v zadnje napade.

Vsi trije naj bi bili člani celice z imenom Buttes Chaumont, ki se imenuje po parku v 19. pariškem okrožju. Ta je rekrutirala džihadistične borce za Irak in bila prva tovrstna organizacija na francoskih tleh. 32-letni Cherif Kouachi je bil aretiran zaradi svoje vpletenosti v delovanje celice.

Medtem je francoski predsednik Francois Hollande sklical izredno srečanje s pristojnimi ministri, v nedeljo pa se bo ob zadnjih dogodkih sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel. Ob 20. uri je Hollande tudi nagovoril državljane.