Imran Kan je bil v 70. in 80. letih uspešen igralec kriketa. Foto: Reuters
Imran Kan je bil v 70. in 80. letih uspešen igralec kriketa. Foto: Reuters

65-letnega Kana je podprlo 176 poslancev, 96 pa jih je bilo proti. Novi premier bo prisegel v soboto.

Kanova stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) je 25. julija zmagala na volitvah, a ni prejela večine. Koalicijo so nato oblikovali s sedmimi manjšimi strankami.

Stranka si je ta teden zagotovila tudi položaj predsednika in namestnika parlamenta, s čimer je Kan še okrepil svoj položaj. A so pred njim številne težke naloge. Med drugim državo ogroža pomanjkanje vode, vojaški ekstremizem in huda gospodarska kriza.

Druga največja stranka v parlamentu in največja opozicijska stranka je Pakistanska muslimanska liga – Navaz (PML-N) nekdanjega premierja Navaza Šarifa, ki trenutno služi 10-letno zaporno kazen zaradi korupcije.

Osrednja pozornost gospodarstvu
Več strank sicer vztraja, da je na volitvah prišlo do nepravilnosti, češ da se je vpletla vojska, da so utišali medije in ustrahovali civilno družbo.

Pred volitvami je Kan dejal, da se bo v primeru izvolitve primarno posvetil gospodarstvu. Pakistanska rupija je namreč v zadnjem letu občutno padla.

Kan se je po izvolitvi zavezal k pogovorom z Indijo, da bi državi končno prišli do rešitve spora glede Kašmirja. Hkrati je pozval k "vzajemno koristni" povezavi z ZDA, čeprav je Kan glasen kritik ameriških protiterorističnih ukrepov v širšem območju, kot so napadi z brezpilotnimi letali.