Trg v vasi Subalpur, kjer se je v ponedeljek ponoči odvijal grozljiv
Trg v vasi Subalpur, kjer se je v ponedeljek ponoči odvijal grozljiv "sodni proces", ki se je končal z množičnim posilstvom žrtve. Foto: Reuters
Indija - množično posilstvo za kazen
Policija v Zahodni Bengaliji je javnosti pokazala 13 aretiranih posiljevalcev, ki jih zdaj čaka sojenje po novi stožji zakonodaji, zaradi česar jim grozi tudi smrtna kazen. Foto: Reuters

Policija v indijski zvezni državi Zahodna Bengalija je potrdila grozljiv primer skupinskega posilstva ženske, in to na ukaz vaškega sveta, neuradne sodne oblasti, ki je običajna za indijsko podeželje, še zlasti na severu države, pri čemer sveti temeljijo na rodbinski ali kastni pripadnosti.

Starši niso imeli denarja za globo
Vaški svet je ukazal množično posilstvo v vasi Subalpur, severno od Kalkute, potem ko so dekle v ponedeljek zalotili v postelji z moškim iz druge skupnosti iz bližnje vasi v okrožju Birbum. Starši zalotenega dekleta niso mogli plačati 25.000 rupij oziroma okoli 300 evrov kazni zaradi prepovedanega ljubezenskega razmerja, tako da je vaški svet ukazal množično posilstvo.

Ljubimec plačal ali samo obljubil plačilo?
Policija je zaradi okrutnega posilstva že prijela 13 moških, vključno z vodjo vaškega sveta. "Sojenje" je potekalo na trgu v vasi, na katerem so dekle in njenega ljubimca privezali vsakega na svoje drevo. Obema je svet odredil omenjeno denarno kazen. Ker starši dekleta kazni niso mogli plačati, je vodja vaškega sveta ukazal, da jo morajo za kazen vaščani posiliti. Fanta so izpustili, potem ko so njegovi sorodniki plačali kazen, po drugih virih naj bi za svobodo zadostovala le obljuba, da bo plačal kazen.

Družina vložila obtožnico, dekle v bolnišnici
"Razmerje je trajalo skoraj pet let. Ko je moški obiskal dekletov dom, da bi jo zaprosil, so ga vaščani opazili in organizirali vaško sodišče,"
je za BBC povedal policijski načelnik C Sudhakar, ki je potrdil, da je bila obtožba vaščanov "zločin zaradi zaljubljenosti". Vodja vaškega sveta, ki je celo daljni sorodnik žrtve, je zaukazal množično posilstvo: "Njena družina ne more plačati, torej uživajte dekle in se zabavajte." Žrtvina družina je v sredo vložila obtožnico, nato pa so dekle prepeljali v bolnišnico, kjer zanjo skrbi petčlanska zdravniška ekipa.

Vaški sveti, ki jih sestavljajo najstarejši vaščani, imajo pomembno vlogo v družbenem življenju v ruralnih predelih predvsem na severu Indije in pogosto sankcionirajo moralne prekrške.

Državo pretresajo spolni zločini
Primer znova postavlja v središče pozornosti vprašanje spolnega nasilja nad ženskami v Indiji, potem ko so na državni ravni sprejeli vrsto ostrejših zakonov po smrti 23-letne študentke, ki so jo decembra 2012 posilili na avtobusu v New Delhiju. Primer je izzval množične proteste in ogorčenje po državi. Kljub strožji zakonodaji število spolnih zločinov v Indiji še vedno raste.