Irak je položaje IS-ja napadel z lovci F16. Foto: Reuters
Irak je položaje IS-ja napadel z lovci F16. Foto: Reuters

"Razlog za zračne napade na tolpo Islamske države na sirskem ozemlju je nevarnost tolpe za iraško ozemlje, napadi pa so dokaz večjih zmožnosti naših oboroženih sil," je sporočila iraška vojska. Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je sporočila, da je nudila obveščevalno podporo iraškim silam.

Iraški premier Haider Al Abadi je pred tednom dni dejal, da se bodo branili pred grožnjami onkraj meje in da bodo "sprejeli vse potrebne ukrepe," če bo IS ogrozil varnost Iraka. Pred tremi leti je ta skupina prevzela nadzor nad tretjino Iraka, tudi nad drugim največjim iraškim mestom Mosulom.

Decembra je Al Abadi razglasil končno zmago nad džihadisti, ki pa še vedno predstavljajo grožnjo na določenih točkah ob meji s Sirijo, od koder so prirejali zasede ter izvajali atentate in bombne napade po Iraku.

Iraška letala so že lani izvedla vsaj en napad na tarče IS-ja v Siriji, prav tako v koordinaciji z mednarodno koalicijo in z odobritvijo sirske vlade.

Kot poroča Reuters, ima Irak dobre odnose tako z Iranom in Rusijo, glavnima zaveznikoma sirskega predsednika Bašarja Al Asada, kot s koalicijo pod vodstvom ZDA, od katerih prejema podporo.