Pred novo iraško vlado je veliko dela. Foto: EPA
Pred novo iraško vlado je veliko dela. Foto: EPA
Nuri Al Maliki
Al Maliki je iraški premier od maja leta 2006. Foto: EPA
Irak le dobil novo vlado

Iraški parlament je soglasno potrdil novo vlado in njen program v 43 točkah, ki med drugim predvidevajo liberalizacijo gospodarstva, razvoj naftne industrije in boj proti terorizmu.

V parlamentu je bilo potrjenih 29 izmed 43 ministrov in trije namestniki premierja. Preostalih 13 ministrskih položajev bodo prevzeli dozdajšnji ministri, ki ne potrebujejo potrditve v parlamentu.

Novi finančni minister je postal trenutni namestnik premierja Rafi Al Isavi, medtem ko je bil na položaj namestnika premierja, pristojnega za energijo, imenovan dozdajšnji minister za nafto, šiitski politik Husein Al Šahristani. Zunanji minister ostaja veteranski kurdski politik Hošjar Zebari.

Zaradi nesoglasij med političnimi strankami so ostala prazna ključna ministrska mesta - za obrambo, notranje zadeve in nacionalno varnost. Te položaje bo začasno prevzel premier Al Maliki.

Pred potrditvijo nove vlade je Al Maliki v govoru pred poslanci priznal težko pot, ki jo je morala porajajoča iraška demokracija prehoditi v devetih mesecih strankarskih prerekanj.

"Ne pravim, da ta vlada v vseh svojih oblikah zadovoljuje želje državljanov, političnih blokov oz. moje ambicije ali ambicije katerega koli drugega, saj je oblikovana v izrednih okoliščinah," je dejal novi premier.

Vlada s podporo Irakije
Ijad Alavi, čigar koalicija z večinsko sunitsko podporo je osvojila večino sedežev v parlamentu, je zatrdil, da bodo polno sodelovali v vladi. "Mi v Irakiji razglašamo polno podporo tej vladi, Irakija bo igrala aktivno, produktivno in kooperativno vlogo," je dejal.

Iraškim voditeljem je za sestavo nove vlade med prvimi čestital ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da je to pomemben korak na poti k narodni enotnosti. "Odločitev za oblikovanje vključujočega partnerstva v vladi je jasna zavrnitev naporov skrajnežev, da bi zasejali sektaške razlike," meni Obama.

Irak le dobil novo vlado