Današnje dogajanje v iraškem parlamentu napoveduje negotove politične razmere tudi v prihodnje. Foto: EPA
Današnje dogajanje v iraškem parlamentu napoveduje negotove politične razmere tudi v prihodnje. Foto: EPA
Osama Al Nudžaifi
Irakiji je z Osamo Al Nudžaifijem pripadlo mesto predsednika parlamenta. Foto: EPA
Irak ima novo vlado

V sredo zvečer so se voditelji političnih strank dogovorili, da bo vladno koalicijo sestavil dozdajšnji šiitski premier Maliki, čigar koalicija Pravna država je na volitvah na začetku marca osvojila le dva poslanska sedeža manj od sekularne koalicije Irakija, ki jo vodi nekdanji premier Ijad Alavi. Ne Irakija ne Pravna država nista dosegli večine v parlamentu, ki bi omogočila sestavo vlade.

Prav nesoglasja med obema koalicijama so kriva za zavlačevanje pri oblikovanju nove iraške vlade, ki so privedla do političnega vakuuma, negotove politične razmere pa so izkoristili skrajneži in v zadnjih mesecih izvedli nekaj večjih napadov, kar je prineslo občutek, da se bo Irak znova pogreznil v val nasilja.

"Hvala bogu smo včeraj dosegli velik uspeh, ki je zmaga za vse Iračane," je po koncu političnega kupčkanja oznanil predsednik kurdske regije na severu države Masud Barzani, ki je dogovor označil za "nacionalno zavezništvo".

Alavi bo vodil strateške politike
V skladu z dogovorom bo Maliki obdržal položaj predsednika vlade, kurdski voditelj Talabani bo še en mandat predsednik države, medtem ko bo koaliciji Irakija, ki uživa močno podporo sunitov, pripadlo mesto predsednika parlamenta, ki ga je zasedel sunitski politik Osama Al Nudžaifi. Vodja Irakije Alavi bo vodil svet za nacionalno strateško politiko.

Vrnitev Malikija na premierski položaj bo verjetno razjezila nekatere sunite, ki v njegovi vladi vidijo vplive sosednjega Irana. Da bo pomiril in zadovoljil vse strani, bo nekaj ministrskih mest v vladi, med njimi tudi zunanje ministrstvo, prišlo v roke Irakije.

"Jastreb" na čelu parlamenta
Z izvolitvijo Al Nudžaifija za predsednika parlamenta je stekel proces oblikovanja vlade. Za nekdanjega ministra za industrijo je kot edinega kandidata glasovalo 227 od 295 navzočih poslancev, medtem ko jih je bilo 30 odstotnih.

Al Nudžaifi velja za "jastreba" med suniti, ki uživa zelo močno podporo v svoji skupnosti, a je precej osovražen med Kurdi. Do zdaj je bil predsednik parlamenta brez večje avtoritete, a s prihodom Al Nudžaifija naj bi se njegov vpliv okrepil.

Poslanci Irakije odkorakali
Nezadovoljstvo poslancev Irakije se je pokazalo že takoj pri glasovanju za predsednika države. Džalal Talabani je bil sicer izvoljen, a je pred glasovanjem dvorano zapustilo okoli 60 poslancev koalicije pod vodstvom Alavija, ki so bili po njihovih besedah nezadovoljni z nespoštovanjem dogovora med voditelji političnih strank.

Znova izvoljeni predsednik Talabani je za mandatarja predlagal Malikija, ki ima zdaj na voljo 30 dni za sestavo vladnega kabineta.

Irak ima novo vlado