Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad trdi, da je jedrski program namenjen proizvodnji elektrike. Foto: EPA
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad trdi, da je jedrski program namenjen proizvodnji elektrike. Foto: EPA

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je sporočila, da je prejela pismo glavnega iranskega jedrskega pogajalca Saeda Džalilija, v katerem ta izraža pripravljenost za dogovor o času in kraju pogajanj po 10. novembru.

Ashtonova je posrednica šesterice držav, ki jo sestavljajo Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Šesterica sodeluje v pogajanju z Iranom in se je z iranskimi predstavniki nazadnje sešla oktobra lani.

Pred dnevi je Ashtonova predlagala, da bi novo srečanje potekalo sredi novembra na Dunaju, za iransko pismo pa je dejala, da je "zelo pomembno za razvoj dogodkov". Z iransko stranjo so že navezali stike in bodo skušali doseči dogovor o kraju ter času srečanja.

Če bodo pogovori res stekli, bodo to prvi pogovori po oktobru leta 2009 in tudi prvi po tem, ko je mednarodna skupnost letos sprejela že četrti sveženj sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa, za katerega ZDA sumijo, da je krinka za razvoj jedrskega orožja. V Teheranu te obtožbe zavračajo in trdijo, da je program miroljuben.