Tuji dopisniki potrebujejo dovoljenje za potovanje zunaj Teherana in ne smejo zapustiti svojih pisarn, da bi poročali o demonstracijah in drugih neuradnih političnih dogodkih. Foto: EPA
Tuji dopisniki potrebujejo dovoljenje za potovanje zunaj Teherana in ne smejo zapustiti svojih pisarn, da bi poročali o demonstracijah in drugih neuradnih političnih dogodkih. Foto: EPA

Po podatkih britanskega Guardiana naj bi iranske varnostne sile priprle novinarja in fotografa nemškega časnika Bild am Sonntag, ki naj bi v priporu ostala do razjasnitve okoliščin.

Iranske oblasti so sporočile, da sta skušala novinarja brez ustreznih dovoljenj oblasti opraviti intervju s sinom 43-letne Iranke Sakineh Mohamad Aštiani, ki je bila zaradi prešuštva obsojena na smrt s kamenjanjem, kazen pa so zaradi ogorčenega odziva mednarodne skupnosti začasno odložili.

Po nepotrjenih informacijah sta Nemca v Iran pripotovala kot turista, pogovor s sinom obsojene Iranke pa naj bi organiziral eden izmed njenih odvetnikov. Intervju so prekinile iranske sile, ki so prijele tako novinarja kot sina obsojene Iranke.

Španka mora v dveh tednih iz države
Medtem je Iran odpovedal akreditacijo dopisnici španskega dnevnika El Pais in ji ukazal, da mora v dveh tednih zapustiti državo. Angeles Espinosa je ena od vedno manjše skupine tujih novinarjev v Teheranu, ki se spoprijemajo z vedno strožjimi omejitvami njihovega delovanja in svobodnega gibanja, odkar so sporni izidi lanskih predsedniških volitev sprožili najhujše proteste v Iranu v zadnjih letih.

El Pais in Espinosa nista dobila uradne obrazložitve odločitve, zdi pa se, da je ta povezana z intervjujem, ki ga je španska novinarka opravila julija s sinom pokojnega odpadniškega velikega ajatole Hoseina Alija Montazerija. Po pogovoru z Ahmadom Montazerijem so jo pridržali v svetem mestu Kom in ji vzeli njeno novinarsko kartico.

"To je še en poskus iranskega režima, da utiša neodvisno poročanje o dogodkih v državi. Espinoso bodo izgnali zgolj zato, ker je priča vplivu režimske politike. Kot drugi, ki so jih vrgli ven, je žrtev tajnosti in netolerance voditeljev, ki se bojijo, da bodo sami predmet demokratičnega nadzora," se je na odločitev odzval generalni direktor Mednarodnega združenja novinarjev (IFJ) Aidan White.