ZDA in Iran sta že desetletja v slabih odnosih. Foto: Reuters
ZDA in Iran sta že desetletja v slabih odnosih. Foto: Reuters
Iranci so na ulicah proslavljali zgodovinski dogovor. Foto: Reuters
Iranski verski vodja ajatola Hamenej ostro proti ZDA

Kot je v nagovoru na slovesnosti ob koncu muslimanskega svetega postnega meseca ramazana poudaril Hamenej, se Iran ne bo uklonil ZDA, njegov govor pa je ogromna množica pospremila z vzkliki "Smrt Ameriki".

Teheran in Washington kljub nedavni rešitvi jedrskega spora na Dunaju ostajata na nasprotnih bregovih predvsem na Bližnjem vzhodu, kjer šiitski Iran podpira sirsko vlado, Palestince in "zatrte" hutijske upornike v Jemnu ter je trn v peti sunitskim arabskim državam s Savdsko Arabijo na čelu.

Brez pogajanja z ZDA
"Večkrat smo ponovili, da se z ZDA ne bomo pogajali o regionalnih ali mednarodnih zadevah, tudi o dvostranskih vprašanjih ne," je zbranim v mošeji Mosala v Teheranu dejal Hamenej, jedrski dogovor pa označil kot "izjemo", ki so jo naredili, ker je ta v interesu samega Irana.

"Američani pravijo, da so Iranu preprečili, da bi prišel do jedrskega orožja. A vedo, da to ni res. Imamo fatvo, ki jedrsko orožje razglaša kot prepovedano po islamskem pravu. To nima ničesar z jedrskimi pogajanji."

Zgodovinski dogovor o končanju več kot desetletje trajajočega jedrskega spora med Iranom in Zahodom so pogajalci dosegli v torek, največje zasluge zanj pa se pripisujejo prav iranskemu in ameriškemu zunanjemu ministru, Mohamedu Džavadu Zarifu in Johnu Kerryju.

Iranski verski vodja ajatola Hamenej ostro proti ZDA