Iraške sile so zavzele predele na severozahodu mesta. Foto: EPA
Iraške sile so zavzele predele na severozahodu mesta. Foto: EPA
Emblem IS-ja v iraškem mestu Al Alam. Foto: Reuters

Iraška vojska napreduje počasi, ker jo ovirajo po mestu podtaknjeno razstrelivo in ostrostrelci, tako da je napredek na jugu in zahodu Tikrita skorada ničen.

Tikrit leži približno 170 kilometrov severno od Bagdada na pomembni prometnici med prestolnico Bagdad in mestom Mosul na severu države, ki velja za utrdbo IS-ja. Operacija ponovnega zavzetja domačega mesta Saddama Husseina je največja ofenziva iraške vlade do zdaj.

IS je Tikrit zavzel junija lani.

Deček ustrelil "vohuna"
Medtem pa je javnost ogorčena nad zadnjim propagandnim posnetkom IS-ja, na katerem 12-letni deček (eden od skrajnežev ga označi za "kalifatskega mladiča") v glavo ustreli 19-letnega izraelskega Arabca, za katerega IS trdi, da je bil vohun.

13-minutni posnetek prikazuje Muhammada Saida Ismaila Musallama, oblečenega v oranžen kombinezon, kako pred usmrtitvijo prizna, da je vohun, ki dela za izraelsko obveščevalno agencijo Mosad. Musallam še pred tem na posnetku demonstrira, kako poteka usposabljanje vohunov in opozori vse, ki bi vohunili za skrajno skupino, da bodo tudi oni zajeti in kaznovani.

Kasneje nek pripadnik IS v francoščini pove, da je talec "navaden odpadni vohun, legije kalifata pa bodo osvobodile Jeruzalem". Na koncu posnetka so prikazana imena domnevnih še drugih palestinskih vohunov iz Jeruzalema.

Francoska policija preiskuje, ali je francosko govoreči pripadnik IS na posnetku blizu francoskemu džihadistu Mohamedu Merahu. Merah je na jugu Francije leta 2012 ubil tri francoske vojake, nato pa štiri ljudi na judovski šoli. Po navedbah več poznavalcev, bi lahko šlo za polbrata Meraha, Sabrija Essida. Ta naj bi v Sirijo odšel lani, po obveščevalnih virih pa je bil ključna osebnost v radikalni islamski skupnosti v Toulouseu.

Izrael zanika, da gre za vohuna
Izraelsko zunanje ministrstvo posnetka ni želelo komentirati, je pa izraelska varnostna agencija Shin Bet dejala, da je že pred časom sporočila, da je Musallam odpotoval v Turčijo, da bi se pridružil IS-u. IS je prejšnji mesec objavil domnevni intervju z Musallamom v svoji spletni reviji Dabiq.

Po objavi videa se je oglasil Musallamov oče, ki trdi, da njegov sin ni Mossadov vohun in da je v Sirijo odpotoval pred štirimi meseci, kamor ga je IS zmamil z obljubami po ženskah, denarju in avtomobilih. Musallam naj bi nato na neki točki stopil v stik s svojci in dejal, da si želi vrniti domov, a da ga ne spustijo.
IS je že sredi januarja objavila videoposnetek, na katerem nek je deček ustrelil dva domnevna ruska vohuna.