Kot je sporočil egiptovski minister za letalski promet, je letalo pred vzletom imelo povsem običajno komunikacijo z nadzornim stolpom. Foto: EPA
Kot je sporočil egiptovski minister za letalski promet, je letalo pred vzletom imelo povsem običajno komunikacijo z nadzornim stolpom. Foto: EPA
false
Razbitine letala ležijo raztresene po puščavskem pesku. Foto: EPA
Nesreča nad Sinajem
Egiptovski premier Šerif Ismail si ogleduje razbitine letala v Sinajski puščavi. Foto: Reuters
Nesreča ruskega letala
Reševalna vozila so posmrtne ostanke žrtev prepeljala v mrtvašnico v Kairu. Foto: EPA
Nad Sinajem strmoglavilo letalo

strmoglavilo rusko letalo z 224 potniki in člani posadke. Nesreče ni preživel nihče. Čeprav je IS prevzel odgovornost za sestrelitev letala, sta to možnost tako Egipt kot Rusija izključila. Najverjetnejši vzrok nesreče je tehnična napaka.

Rusko potniško letalo airbus A-321 letalske družbe Metrojet z 214 ruskimi in tremi ukrajinskimi potniki ter sedmimi člani posadke (med potniki je bilo tudi 17 otrok) je strmoglavilo nad osrednjim delom Sinajskega polotoka nekaj minut pred 6. uro po srednjeevropskem času. Egiptovske reševalne ekipe so iz razbitin potegnile 129 trupel.

Kot je sporočil egiptovski minister za letalski promet Mohamed Hosam Kemal, so našli že obe črni skrinjici. Dejal je tudi, da letalo pred strmoglavljanjem ni poslalo klica za pomoč in da ni bilo znamenj kakršnih koli težav na letalu. Vsa komunikacija z nadzornim stolpom je bila običajna. Egiptovski premier Ismail Šerif pa je dejal, da o vzroku nesreče pred izsledki preiskave še ni mogoče govoriti, vendar nesreče ne povezujejo z nikakršno "neobičajno dejavnostjo".

Egipt in Rusija izključujeta možnost sestrelitve
Egipt in Rusija izključujeta možnost sestrelitve, saj naj ta ne bi bila mogoča zaradi višine poleta. Nekateri mediji so poročali, da prvi izsledki preiskave kažejo, da je vzrok tehnična napaka. "Zdaj se v različnih medijih pojavlja informacija o tem, da je rusko potniško letalo sestrelila zenitna raketa islamskih skrajnežev. Ta informacija ne more biti verodostojna," je povedal ruski minister za promet Maksim Sokolov. "Tesno sodelujemo z našimi egiptovskimi kolegi. In v tem trenutku nimajo nobenih takšnih informacij, ki bi potrdile podobne izmišljotine," je še dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Na višini 9.450 metrov je bilo letalo po mnenju izvedencev zunaj dosega izstrelkov zemlja - zrak (Manpad), ki naj bi jih imele skupine skrajnežev.

Zaradi strmoglavljenja ruskega potniškega letala sta dve izmed največjih evropskih letalskih družb že sprejeli nove varnostne ukrepe. Prevoznika Lufthansa in Air France sta sporočila, da do razjasnitve okoliščin nesreče njuna letala ne bodo letela nad Sinajskim polotokom.

Letalo na poletu KGL9268 iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk v St. Peterburg je izginilo z radarjev 23 minut po vzletu z mednarodnega letališča v Šarm el Šejku. Na letališču Pulkovo v Sankt Peterburgu so ga pričakovali ob 12. uri po krajevnem času. Tam so zdaj vzpostavili poseben center za pomoč svojcem potnikov. Letalo, staro naj bi bilo 18 let, pripada majhnemu letalskemu prevozniku Kogalimavia iz zahodne Sibirije. Prevoznik uporablja tudi ime Metrojet.

Razbitine, letalo se je sicer razletelo na dva dela, ležijo na območju Hasana na osrednjem Sinaju in iz njih so reševalci že odstranili številna trupla - po poročanju nekaterih ruskih medijev okoli 100.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je nedeljo razglasil za dan žalovanja, je v soglasju s Kairom odredil napotitev reševalnih ekip v Egipt, vladi pa je naložil oblikovanje posebne komisije, zadolžene za nesrečo. Na območje strmoglavljenja se bosta odpravila tudi ruski prometni minister Maksim Sokolov in vodja ruske agencije za zračni promet Aleksander Neradko. Prizorišče nesreče si je ogledal tudi egiptovski premier. Ruski preiskovalni odbor je ob tem sprožil kazensko preiskavo sibirske letalske družbe zaradi morebitne kršitve pravil letalske varnosti.

Na območju strmoglavljenja naj ne bi vladale niti slabe vremenske razmere. Bilo je nekaj oblakov, vidljivost pa je bila dobra, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nad Sinajem strmoglavilo letalo