Pripadniki indonezijske vojske nosijo posmrtne ostanke ponesrečencev letalske nesreče. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pripadniki indonezijske vojske nosijo posmrtne ostanke ponesrečencev letalske nesreče. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Indonezija
V obsežni iskalni akciji sodelujejo ladje več držav. Foto: Reuters
Indonezija
Svojci potnikov v letalski nesreči še vedno čakajo na mednarodnem letališču Juanda v Surabaji. Foto: Reuters
Indonezija
Iskalno akcijo ovirajo močna veter in dež ter visoki valovi. Foto: Reuters
Iskanje posmrtnih ostankov se nadaljuje

Iskanje ostankov letala in trupel pokojnih potnikov v Javanskem morju ovirajo tri metre visoki valovi, pa tudi močna veter in dež, reševalci pa so v veliki tekmi s časom, saj močni morski tokovi ostanke letala in trupla odnašajo na vse strani. V reševalni akciji sodelujejo ladje in letala več držav, trupla žrtev in črno skrinjico letala pa išče tudi več kot 40 potapljačev. Reševalno akcijo so morali zaradi slabega vremena že prekiniti.

Razbitine pripadajo letalu
V morju 160 kilometrov jugozahodno od indonezijskega kraja Pangkalan Bun na otoku Borneo oz. nekaj sto kilometrov vzhodneje od začrtane poti iz Surabaje v Singapur so v torek odkrili tudi ostanke letala. Indonezijske oblasti so potrdile, da ostanki in razbitine, ki so jih opazili v Javanskem morju, resnično pripadajo pogrešanemu letalu. "Razbitine letala so od 30 do 50 metrov pod vodo," je potrdil eden izmed odgovornih pri reševalni akciji in dodal, da upajo, da bodo lahko razbitine in trupla iz vode potegnili kar se da hitro.

Iz morja so potegnili tudi prva trupla, še vedno pa ni jasno, koliko. Najprej so govorili o 40 truplih, po zadnjih podatkih pa naj bi na ladje potegnili šest trupel. Predstavnik agencije za reševanje je povedal, da so na enem izmed trupel, ki so jih potegnili iz vode, našli rešilni jopič.

Posmrtne ostanke bodo najprej identificirali, nato pa bodo skušali z avtopsijo opredeliti vzroke smrti, kar bo omogočilo tudi prve sklepe o naravi nesreče in o tem, ali so bili potniki v trenutku, ko je letalo treščilo v morje, še živi.

Ko je pilot zaprosil za spremembo višine, se je za letalom izgubila vsaka sled
Airbus A320-200 s 162 ljudmi na krovu je bil na poti iz Surabaje v Indoneziji proti Singapurju, ko sta po 36 minutah letenja pilota zaradi slabega vremena zaprosila za spremembo višine (z 9600 metrov na 11400), nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Nadzorni stolp spremembe višine ni potrdil, saj naj bi bilo na tisti višini že drugo letalo, so pa po posvetovanju z nadzornim stolpom v Singapurju pilotu odobrili premik v levo in manjši dvig, a povratnega odgovora na to niso dobili.

Na letalu je bilo 162 potnikov in članov posadke. Med 155 potniki je bila večina indonezijskih državljanov (149), na krovu pa so bili tudi trije Južni Korejci, Britanec, Malezijec in Singapurec. Med sedmimi člani posadke je bilo šest Indonezijcev in en Francoz.

Odpovedali vsa novoletna slavja
Pretresene svojce potnikov je v torek zvečer na letališču v Surabaju obiskal tudi indonezijski predsednik Joko Vidodo. Obljubil je, da se bo obsežna iskalna akcija, v katero so vključeni tudi helikopterji in ladje, osredotočila na iskanje trupel pogrešanih.

V Surabaju bo v sredo zvečer potekala spominska slovesnost v spomin na žrtve nesreče, odpovedali pa so tudi vsa novoletna praznovanja. "Zdaj molimo za žrtve nesreče," je povedal guverner province Vzhodna Java Soekarvo in dodal, da je nesreča velika tragedija za Indonezijo, zato se bodo potrudili kar največ storiti za žrtve in njihove družine.

Posnetki vznemirili svojce
Kot je za Radio Slovenija poročal pekinški dopisnik Uroš Lipušček, je indonezijska televizijska postaja TV Ena v torek zvečer objavila posnetek trupla nekega skoraj povsem golega potnika, nakar sta večino svojcev zajela huda panika in obup, tako da so morali številnim nuditi zdravniško pomoč. TV-postaja se je pozneje opravičila za hud etični spodrsljaj in posnetke umaknila, a so ti medtem že obšli ves svet.

Iskanje posmrtnih ostankov se nadaljuje