Iskalna akcija še ni prinesla rezultatov. Foto: Reuters
Iskalna akcija še ni prinesla rezultatov. Foto: Reuters
Letalo Air Asia Indonezija je že drugo letalo, ki je izginilo na območju Azije v zadnjem letu dni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Letalo AirAsia je v nedeljo s 162 ljudmi na krovu izginilo med letom iz indonezijskega mesta Surabaya v Singapur. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pogrešano letalo verjetno padlo v morje

"Sodeč po koordinatah, ki smo jih prejeli, in oceni, da je letalo strmoglavilo v morje, domnevamo, da je na dnu morja," je dejal vodja Indonezijske agencije za iskanje in reševanje Bambang Soelistyo in dodal, da ekipe preiskujejo območje, kjer je morje globoko med 40 in 50 metri.

Letalo je izginilo z radarjev na polovici poleta, dobrih pet minut po tem, ko je kapitan letala zaradi slabega vremena zahteval dovoljenje za spremembo smeri in višine poleta.

Pilot zaprosil za spremembo višine leta
Kot je znano, je pilot zaradi nevihtnih oblakov zaprosil za odobritev premika poleta z višine okoli 9.750 metrov na 11.500 metrov. Kontrola mu je dovolila, da oblake obide po levi strani, ni pa dobil dovoljenja, da bi se letalo povzpelo više, saj omenjeni koridor ni bil prost. Še preden se je indonezijski pilot Irianto, ki je imel za seboj 20.500 ur letenja, od tega skoraj 7.000 za AirAsia, odzval, je letalo izginilo z radarjev.

Iskalna akcija pogrešanega letala, ki jo vodijo indonezijske oblasti, se nadaljuje že drugi dan. V nedeljo so letalo iskali več kot deset ur, a je reševalcem delo oteževalo slabo vreme. V iskalno akcijo so vključena vojaška letala in ladje Indonezije, Malezije in Singapurja. Indonezija je zagotovila 12 ladij, tri helikopterje in pet vojaških letal, Malezija pa tri ladje in tri helikopterje. Pomoč je ponudil tudi Peking, ki je na območje pogrešanega letala prav tako poslal ladje in helikopterje.

Med potniki večina Indonezijcev
Na pogrešanem potniškem letalu Airbus A 320 nizkocenovnega malezijskega prevoznika AirAsia Indonezija je bilo 162 potnikov in članov posadke. Med 155 potniki je bila večina indonezijskih državljanov (149). Na krovu so bili še trije Južni Korejci, Britanec, Malezijec in Singapurec. Med sedmimi člani posadke je bilo šest indonezijcev in en Francoz.

Nizkocenovna družba AirAsia Indonezija, ki je v lasti nizkocenovnega malezijskega prevoznika AirAsia BHD, do zdaj ni imela nesreče, je pa že napovedala, da bo delovanje družbe vzela pod drobnogled.

Tragično leto za Malezijo
Letošnje leto je bilo sicer katastrofalno za malezijskega nacionalnega letalskega prevoznika Malaysia Airlines, ki je izgubil dve letali. Še vedno je nepojasnjeno izginotje letala boeinga 777-200, ki je izginilo 8. marca na poti iz Kuala Lumpurja v Peking z 239 potniki in člani posadke na krovu. Padlo naj bi v Indijski ocean, vendar njegovih razbitin še niso našli.

Sredi julija je bilo nad Ukrajino sestreljeno letalo Malaysia Airlinesa z 298 ljudmi na krovu. Kijev za sestrelitev obtožuje proruske upornike, medtem ko ti skupaj z Rusijo zatrjujejo, da so letalo sestrelile ukrajinske sile. Preiskava še poteka.

Pogrešano letalo verjetno padlo v morje