Tripolis je zajelo nasilje, ki mu oblasti niso kos. Foto: EPA
Tripolis je zajelo nasilje, ki mu oblasti niso kos. Foto: EPA
Letališče v Libiji znova v roka skrajnežev

Od padca režima Muamerja Gadafija leta 2011 je letališče nadzorovala milica iz kraja Zintan, katere položaje so sredi julija napadli borci milice iz kraja Misrata. Letališče na strateško pomembni lokaciji 30 kilometrov južno od Tripolisa je bilo od takrat zaprto, v spopadih pa so bila uničena številna letala.

Borci milice iz Misrate so na družbenih omrežjih objavili fotografije, na katerih proslavljajo ob letališkem poslopju. Zaradi srditih spopadov med obema milicama je več držav iz Libije umaknilo svoje diplomatsko osebje in evakuiralo svoje državljane.

Omenjeni milici sta skupaj sodelovali pri uporu proti Gadafiju, nato pa sta orožje obrnili druga proti drugi. Vse od padca Gadafija je Libija ujeta v vrtinec kaosa, v katerem se različne milice, ki so nastale iz nekdanjih upornikov, bojujejo za vpliv in nadzor nad ozemljem.

Pred zavzetjem so letališče napadla vojaška letala, napad pa naj bi ukazal odpadniški general Kalifa Haftar iz Bengazija, ki se je postavil na stran milice iz Zintana. Njegova letala so pripadnike milice iz Misrate napadla že v ponedeljek.

Haftar je maja v Bengaziju sprožil operacijo proti islamističnim milicam, ki so grozile, da bodo zavzele mesto na vzhodu Libije, ki velja za zibelko upora proti Gadafiju.

Letališče v Libiji znova v roka skrajnežev