Profil na Twitterju in kanal na Youtubu ameriškega centralnega poveljstva je napadla skupina hekerjev, ki trdi, da simpatizira z Islamsko državo. Foto: MMC RTV SLO
Profil na Twitterju in kanal na Youtubu ameriškega centralnega poveljstva je napadla skupina hekerjev, ki trdi, da simpatizira z Islamsko državo. Foto: MMC RTV SLO
Na Twitterju so zapisali tudi grozilna sporočila. Foto: Zaobjem slike Twitter

Centcom je v ponedeljek svojim sledilcem na Twitterju (@CENTCOM) poslal več opozorilnih sporočil. Eno izmed njih se je glasilo: "Ameriški vojaki, prihajamo, pazite nase. Isis." Kot poroča BBC, so napadli tudi Centcomov kanal na Youtubu. Napad se je zgodil v času, ko se je ameriški predsednik Barack Obama pripravljal na govor o varnosti na spletu.

Poleg grozilnih objav so hekerji objavili tudi številne povezave na dokumente, v katerih so objavljena imena in telefonske številke zaposlenih v vojski ter tudi zemljevidi in predstavitve v programu Power Point. Nekateri dokumenti so bili zaupne narave.

Centcom je sporočil, da je že sprejel "ustrezne ukrepe". Med drugim je Twitter onemogočil nadaljnje objave na njihovem profilu, na katerem so vsiljivci med drugim zapisali: "V imenu Alaha, najbolj milostnega, najbolj usmiljenega, CyberCaliphate (spletni kalifat) nadaljuje CyberJihad (spletni džihad). Medtem ko ZDA z zavezniki ubija naše brate v Siriji, Iraku in Afganistanu, smo vdrli v vaše omrežje in osebne računalnike, zato vemo prav vse o vas. Do nevernikov ne bomo milostni. IS je že tu, smo v vaših računalnih, v vsaki vojaški bazi. Z Alahovim dovoljenjem smo zdajle v Centcomu. Ne bomo se ustavili! O vas, vaših ženah in otrocih vemo prav vse. Ameriški vojaki, opazujemo vas! Objavljamo del tajnih dokumentov z vaših mobilnih naprav."

V Siriji in Iraku še vedno potekajo zračni napadi mednarodnih sil pod vodstvom ZDA.

Prejšnji teden sta se na družbenem omrežju zgodila podobna napada na profila dveh ameriških novičarskih medijev. Odgovornost je prav tako prevzela skupina CyberCaliphate.