V Italiji so bili protesti proti varčevalnim ukrepom do zdaj večinoma mirni. Foto: EPA
V Italiji so bili protesti proti varčevalnim ukrepom do zdaj večinoma mirni. Foto: EPA
Italija krepi varnostne ukrepe

Na povečano grožnjo terorizma je opozorila ministrica za notranje zadeve Anna Maria Cancellieri, ki je dejala, da je grožnja naraščanja terorističnih akcij anarhističnih skupin oprijemljiva. Napovedala je, da bodo okrepili zaščito menedžerjev podjetij in politikov ter za varovanje najbolj ogroženih tarč morebiti angažirali tudi vojsko.

Možnost naraščanja terorističnih akcij je povezana tudi s slabimi gospodarskimi razmerami v državi, ki so številne posameznike in predstavnike različnih socialnih centrov že spodbudile k obračunavanju na primer z Equitalio, ki je zadolžena za pobiranje davkov.

"Vsak napad na Equitalio je napad na državo," je dejala notranja ministrica.

Na sedežih davčnega podjetja so v zadnje pol leta že prestregli nekaj pisemskih bomb, eno pa je razneslo v rokah generalnega direktorja Marca Cuccagna na sedežu podjetja v Rimu.

Odgovornost je prevzela skrajna organizacija Neformalna anarhistična federacija (FAI), ki je v pismu časopisu Corriere della Sera napovedala še najmanj sedem podobnih napadov, kot je bil tudi poskus atentata na vodjo jedrske družbe.

Med tarčami FAI-ja naj bi bili tudi vodilni v orožarskem koncernu Finmeccanica.

Ministrica: Družba ne podpira terorizma
Cancellierijeva je prepričana, da italijanska družba takšnega nasilja nikakor ne podpira, zato je državljane pozvala, naj se od teh dejanj distancirajo. Zatrdila je, da bo država kljub težkim razmeram prestala grožnje terorizma.

Minister za integracijo Andrea Riccardi se strinja s svojo kolegico, da je treba vse grožnje vzeti resno, a hkrati opozarja, da pretirani odzivi niso modri.

Sam namreč meni, da razmere vendarle še niso tako skrajne, kot so bile v obdobju ugrabitve in umora Alda Mora. Nekdanjega italijanskega premierja so leta 1978 ugrabili in umorili pripadniki skrajno levičarske skupine Rdeče brigade.

Italija krepi varnostne ukrepe