Kritiki pravijo, da je zakon spisan tako, da ščiti italijansko vojsko in policijo. Foto: EPA
Kritiki pravijo, da je zakon spisan tako, da ščiti italijansko vojsko in policijo. Foto: EPA
ZN
Italija je leta 1988 ratificirala Konvencijo ZN-a proti mučenju iz leta 1984, do srede tega tedna pa ni sprejela zakona, po katerem bi bilo mučenje kaznivo dejanje. Foto: EPA

Italija je leta 1988 sicer ratificirala Konvencijo ZN-a proti mučenju iz leta 1984, do srede, 5. 7. 2017, pa ni sprejela zakona, po katerem bi bilo mučenje kaznivo dejanje. Za mučenje je zdaj zagrožena do 12-letna zaporna kazen.

Zakon je bil predlagan že pred več kot štirimi leti, spodnji dom parlamenta pa ga je sprejel s 198 glasovi za in 35 proti. Večina 630 poslancev in poslank je bila sicer odsotna ali se je pri glasovanju vzdržala.

Sprejem zakona so podprli v vladajoči Demokratski stranki, nasprotovali pa so mu v desnosredinski opoziciji, češ da bo zakon policiji in vojski oteževal njihovo delo, poroča Reuters.

Levičarske stranke in Gibanje petih zvezd pa so se vzdržali. Po njihovem mnenju je bil predlog zakona v postopku sprejemanja tolikokrat dopolnjen, da je njegova uporaba zelo omejena. Zaradi tega se je že pred dvema mesecema, ko je predlog potrdil zgornji dom parlamenta, vzdržal tudi senator, ki je zakon predlagal leta 2013.

Preozka definicija
Kritiki namreč pravijo, da je zakonska definicija mučenja preozka, zahteva, da je nasilno dejanje ponavljajoče in neprestano in da povzroči "preverljivo psihološko travmo". Zakon se tako morda ne bo nanašal na številna kruta dejanja.

Ob majskem sprejetju predloga v senatu ga je mednarodna nevladna organizacija Amnesty International označila za "nezdružljivega" s Konvencijo ZN-a proti mučenju. Amnesty International je ob tem opozoril, da je končna različica zakona sestavljena tako, da "za vsako ceno" ščiti italijansko vojsko in policijo.