O Renzijevem predlogu za preoblikovanje trenutne vlade je glasovalo okoli 140 članov Demokratske stranke. Sestanka se italijanski premier Enrico Letta (na fotografiji) ni udeležil, ker je po lastnih navedbah članom želel omogočiti, da
O Renzijevem predlogu za preoblikovanje trenutne vlade je glasovalo okoli 140 članov Demokratske stranke. Sestanka se italijanski premier Enrico Letta (na fotografiji) ni udeležil, ker je po lastnih navedbah članom želel omogočiti, da "svobodno izrazijo svoje mnenje". Foto: Reuters
Politična kriza v Italiji

Letta je v izjavi za javnost zapisal, da je sprejel odločitev po srečanju z vodstvom Demokratske stranke. Odstopno izjavo bo predsedniku države Giorgiu Napolitanu podal v petek.

Renzi na premierski stolček?
Vodja stranke PD Matteo Renzi, ki je osem let mlajši od Lette, je na sestanku stranke med drugim predložil načrt za preoblikovanje vlade in ga pospremil z besedami, da je novo obdobje nujno treba odpreti z "novim vodstvom". S tem je sprožil ugibanja, da se želi zavihteti na premierski stolček.

"Ponuditi moramo pot iz močvirja z radikalnim programom in temeljito spremembo," je dejal Renzi, ki meni, da se je Demokratska stranka znašla na razpotju. "Ne želimo voditi nobenega postopka proti Lettovi vladi, želimo le ugotoviti, ali smo sposobni začeti novo poglavje."

Napolitano si ne želi novih volitev
Letta, ki je na čelu italijanske vlade od aprila lani, je sicer v sredo v Rimu predstavil nov program dela vlade, ki naj bi dal vladajoči koaliciji svež veter v jadra. Pred tem se je tudi srečal z Renzijem, pozneje pa na novinarski konferenci zavrnil možnost, da bi mesto v vladni palači prepustil komu drugemu.

Predsednik republike Napolitano je po nedavnih pogovorih z Letto dal jasno vedeti, da si ne želi novih volitev, pač pa stabilne politične razmere v državi.

Številni analitiki napovedujejo neizbežnost odstopa Lette s premierskega položaja, ki naj bi ga zasedel prav Renzi. 39-letni župan Firenc bi s tem postal najmlajši premier v Evropski uniji in tretji italijanski premier zapored, ki ni bil neposredno izvoljen.

Politična kriza v Italiji