Prebežniki za pot od Afrike do Evrope prek Sredozemskega morja plačajo po več tisoč evrov. Foto: EPA
Prebežniki za pot od Afrike do Evrope prek Sredozemskega morja plačajo po več tisoč evrov. Foto: EPA
Prebežniki
Letos je na Lampeduso prišlo že 14.000 prebežnikov. Foto: EPA

Prebežnike na zimskih temperaturah najprej pregledajo medicinske sestre, nato pa se postavijo v vrsto za dezinfekcijo proti garjam. Posnetek je sprožil val ogorčenja tako v Italiji kot v Evropski uniji.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je obsodila "grozljive razmere v mnogih sprejemnih centrih po Italiji, vključno s tistim na otoku Lampedusa", ki je za številne prebežnike prva postaja na poti v Evropo.

Posnetke, ki so nastali manj kot tri mesece po dveh brodolomih s prebežniki pri Lampedusi, ko je umrlo okoli 400 ljudi, je komisarka označila za grozljive in nesprejemljive. Od italijanskih oblasti bo zahtevala pojasnila, EU pa je že uvedel preiskavo o incidentu.

Po tragediji je EU namenil Rimu 30 milijonov evrov pomoči za oskrbo prebežnikov, ki jih italijanske oblasti prestrežejo ali rešijo na njihovi nevarni poti prek Sredozemskega morja.

Malmströmova je izrazila pripravljenost, da EU pomaga pri sprejemanju prebežnikov, a je ob tem poudarila, da bodo pomoč in podporo nadaljevali, samo če bodo italijanske oblasti prebežnikom in prosilcem za azil zagotavljale dostojen sprejem in namestitev. Opozorila je, da Bruselj ne bo okleval pri uvedbi postopka proti Italiji zaradi kršitve evropskega pravnega reda.

Potrebna je premestitev z Lampeduse
Italijanski premier Enrico Letta je obljubil preiskavo in kaznovanje odgovornih, medtem ko je županja Lampeduse Giusi Nicolini dejala, da posnetki spominjajo na koncentracijska taborišča. Po njenih besedah je za stanje v sprejemnem centru odgovorno notranje ministrstvo.

Ravnanje s prebežniki je v odzivu po posnetku že v torek obsodil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNCHR). "Nenehna prenatrpanost je nevzdržna in vodi do tega, da je pomoč kljub trudu humanitarnih delavcev krepko pod minimalnimi standardi," je poudaril tiskovni predstavnik UNHCR Laurens Jolles in pojasnil, da italijanske oblasti že leta prosijo, naj imigrante hitro premestijo z Lampeduse.

"Posnetek je treba postaviti v kontekst"
Upravnik sprejemnega centra na Lampedusi Cono Galipo je zavrnil obtožbe in dejal, da so se prebežniki sami slekli in goli postavili v vrsto, ker so bili neučakani. Poudaril je, da je treba posnetke postaviti v kontekst.

"Ravno smo sprejeli tri ladje imigrantov in nevarnost garjavosti je bila zelo visoka. Ko je malo ljudi, postopek običajno izvedemo na kliniki. Vendar jih je bilo takrat 104 in noben drug prostor ni bil na voljo," je dejal.

Samo letos je na Lampeduso prispelo 14.000 prbežnikov, medtem ko ima sprejemni center 381 postelj, zaradi česar morajo prebežniki pogosto bivati v higiensko neustreznih pogojih in spati na prostem v čakanju na premestitev v druge centre po državi.

Nehumano ravnanje na Lampedusi
Nehumano ravnanje na Lampedusi