Omejitev višine plač je v okviru varčevalnih ukrepov določila vlada. Foto: MMC RTV SLO
Omejitev višine plač je v okviru varčevalnih ukrepov določila vlada. Foto: MMC RTV SLO

Vlada premierja Maria Montija je v sklopu varčevalnih ukrepov določila, da plače visokih funkcionarjev v državni upravi ne smejo presegati višine plače predsednika vrhovnega sodišča, to je 294.000 evrov bruto na leto. Do 10. septembra, ko se je iztekel rok za uskladitev funkcionarskih plač, je vladi poročila o tem poslalo le 37 od 80 uradov v državnem aparatu.

Pokazala so, da najmanj 18 visokih javnih uradnikov še vedno prejema plače, ki so visoko nad zakonsko določeno mejo. Najbolje plačani javni uslužbenec v Italiji, direktor policije Antonio Manganelli, na primer, zasluži 621.000 evrov bruto na leto.

Kljub omejitvi le malo sprememb
Da se kljub omejitvi ni nič spremenilo, so pokazali podatki, ki jih je parlamentu predstavil minister za javno upravo Patroni Griffi. Podatki so nepopolni, saj je ministru do zakonskega roka odgovorila manj kot polovica zavezanih delov državnega aparata.

18 znanih kršiteljev zapovedano omejitev presega v v razponu od 30 do 300.000 evrov. Minister imen sicer ni razkril, a so seznam objavili pri rimskem dnevniku Il Fatto Quotidiano. Med njimi je še vedno direktor policije, pa direktor zaporov, direktor davčne uprave in glavni borzni nadzornik.

Menedžerji v javni upravi še brez znižanj
Državni funkcionarji, seveda potiho in strogo neuradno, vladi očitajo, da je s sekiro udarila po njih, medtem ko je ukrep o omejitvi plač menedžerjev javnih podjetij že osem mesecev zgolj v pripravi. Direktor italijanskih železnic, na primer, na letni ravni zasluži slab milijon evrov bruto.

Italijanska merila za določanje plač javnim funkcionarjem so mnogim povsem nerazumljiva, a jih je morda laže interperetirati, če jih primerjamo z zaslužki izvoljenih politikov ne le na nacionalni, ampak tudi na lokalnih ravneh.

Manj razumljivo pa je, zakaj ti, kot kažejo tožilske preiskave, nazadnje v deželnem svetu rimske dežele Lacij, navkljub visokim prejemkom nezakonito in za osebne namene trošijo tudi visoke vsote javnega denarja, ki ga po zakonu dobijo njihove stranke.

Mojca Širok, dopisnica RTV Slovenija iz Rima