Romi živijo v barakarskem naselju v bližini torinskega letališča. Foto: EPA
Romi živijo v barakarskem naselju v bližini torinskega letališča. Foto: EPA

Sporni predlog je predlagal župan demokratske stranke Claudio Gambino, ki je v četrtek na seji mestnega sveta dejal, da bi za romske prebivalce, ki se množično vozijo iz mesta v svoje naselje na obrobju, predlagal ločeni avtobus. Dejal je, da želi tako rešiti težavo, ki je nastala, ko se je več prebivalcev pritožilo nad pogostimi zlorabami in krajami na neslavni liniji 69.

"Dve liniji. Ena za nas in druga zanje," je dejal Gambino in požel gromek aplavz. "O tem bom govoril z vodstvom policije. Zdi se, da je to edina rešitev. Tako nihče ne bo ničesar izgubil." Svetniki so njegov predlog sprejeli.

Izsiljevanje in zlorabljanje
Borgaro ima 13.000 prebivalcev in je predmestje Torina na severu Italije. Njegovi prebivalci se že vrsto let pritožujejo nad romskimi žeparji, ki se prevažajo na "ciganskem avtobusu", kot imenujejo linijo številka 69 in ki vozi po obvoznici Torina ter se ustavi tudi pri romskem naselju v bližini letališča, v katerem v šotorih živi okoli 1.500 Romov. Potniki so se pritožili, da so jih Romi večkrat popljuvali in izsiljevali, neki deklici so na silo tudi ostrigli lase. Ko so 13-letnici na silo skušali ukrasti njen prenosni telefon, pa je njenemu očetu prekipelo in zahteval je sestanek z županom.

Nekateri italijanski mediji so županov predlog podprli rekoč, da ne gre za "apartheid na rasni osnovi, ampak na prestopništvu". "Predolgo je bila linija 69 prava nočna mora za prebivalce Borgara," je zapisal časopis La Stampa, drugi mediji in levičarski politiki pa so njegovo potezo kritizirali in jo označili za "nedostojno" in "nesprejemljivo".

"Zavračam vsako obtoževanje o rasizmu. Ne gre za ksenofobijo, ampak za varnost in zakonitost," pa vztraja Gambaro, ki ga nekateri imenujejo tudi "župan šerif". Dejal je, da je idejo že posredoval prometnim in policijskim uradnikom, ki jo bodo skušali čim prej uresničiti.