Po več kot petdesetih letih se komercialni leti med ZDA in Kubo spet obujajo. Na fotografiji je sicer letališče v Havani. Foto: Reuters
Po več kot petdesetih letih se komercialni leti med ZDA in Kubo spet obujajo. Na fotografiji je sicer letališče v Havani. Foto: Reuters
Komercialni let iz ZDA na Kubo po pol stoletja

Gre za nov korak v zbliževanju ZDA in Kube po obuditvi diplomatskih odnosov julija lani. Prevoznik JetBlue je z jugovzhodnega floridskega letališča vzletel ob 9.45 po krajevnem času oziroma 15.45 po srednjeevropskem. Let je trajal približno eno uro, letalo pa je pristalo na kubanskem letališču Santa Clara, 280 kilometrov vzhodno od Havane. Letalo so na floridskem letališču ob vzletu pospremili z vodnimi topovi, letalsko tradicijo, s katero prevozniki zaznamujejo prvo potovanje na novo letališče.

Zadnje komercialno letalo med državama je poletelo leta 1961, letalske povezave med Kubo in ZDA pa so nato postale ena od žrtev hladne vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Današnji let je prvi izmed mnogih med ZDA in Kubo. Po poročanju AFP-ja je med državama predvidenih 110 letov dnevno, 90 so jih oblasti na obeh straneh že odobrile, 20 jih na to še čaka.

Ta teden bo na Kubo poletel tudi ameriški minister za promet Anthony Foxx, ki se bo sestal s krajevnimi oblastmi. Za obuditev komercialnih letov sta se sicer državi dogovorili februarja letos med zgodovinskim obiskom ameriškega predsednika Baracka Obame pri kubanskem kolegu Raúlu Castru. Državi sta diplomatske odnose obudili lanskega julija. Kljub zbližanju pa je še vedno v veljavi ameriški trgovinski embargo zoper Kubo, ki traja že od šestdesetih let 20. stoletja. Obama je marca kongres sicer pozval, naj sankcije prekličejo, saj so bile po njegovem mnenju neuspešne.

Malo, a vedno več ameriških turistov
Lani je Kubo obiskalo 3,5 milijona turistov, od tega je bilo ameriških zgolj 161.000. Vendar pa je njihovo število glede na leto 2014 poskočilo za 77 odstotkov. Ob obnovi komercialnih poletov je zdaj pričakovati, da bodo Američani prispevali precejšen delež od 6,8 milijona turistov, kolikor jih na Kubi pričakujejo leta 2018.

Komercialni let iz ZDA na Kubo po pol stoletja