Izbor Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Kennedy je bil pred vstopom v politiko novinar, v vladi svojega JFK-ja je bil potem pravosodni minister, po njegovi smrti pa je ostal v vladi Lyndona Johnsona še eno leto, potem pa postal senator. Foto: Reuters
John F. Kennedy in Robert Kennedy v Beli hiši. Foto: Wikipedia
Sirhan je do Kennedyja gojil sovraštvo zaradi njegove podpore Izraelu. Foto: Reuters
Martin Luther King in Robert Kennedy: oba sta umrla leta 1968 v atentatu. Foto: Wikipedia
Hotel Ambassador, v katerem je bil ubit Kennedy, so pred nekaj leti zaprli. Foto: Reuters
Takole je leta 2014 takratni ameriški predsednik Barack Obama Ethel Kennedy pripel visoko državniško priznanje, predsedniško medaljo svobode. Foto: Reuters
VIDEO
50 let od atentata na Rob...

Dodaj v

50 let od atentata na Roberta F. Kennedyja: kaj bi bilo, če bi ...

Joseph in Rose Kennedy sta v petih letih izgubila dva sinova
5. junij 2018 ob 13:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po atentatu na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja so vsi veliko pričakovali od njegovega mlajšega brata, senatorja Roberta Kennedyja, ki si je že začel utirati pot proti Beli hiši. Dokler ni, kot JFK pet let prej, končal pod streli morilca, in rodbina Kennedy se je v ameriško zgodovino za vedno zapisala kot tragična.

43-letni Bobby, kot so klicali Roberta F. Kennedyja, je umrl tik po velikem zmagoslavju, usodnega večera je namreč izvedel, da je zmagal na (demokratskih) strankarskih volitvah za predsedniško nominacijo v zvezni državi Kalifornija, kar je bil pomemben mejnik na poti proti Beli hiši. Z zmago se je število njegovih elektorskih glasov povečalo na 393, kar ga je med demokratskimi kandidati uvrstilo na drugo mesto, za Huberta Humphreyja in pred Eugena McCarthyja, pred njimi pa so bili še sklepni meseci strankarske kampanje. Kennedy je v boj za predsedniško nominacijo stopil pozno, kandidaturo je naznanil šele 16. marca, analitiki pa so mu ob naraščajoči priljubljenosti napovedovali zmago in odprt boj za Belo hišo proti republikanskemu kandidatu Richardu Nixonu, ki ga je osem let prej premagal John F. Kennedy. V bratovi vladi je bil Bobby pravosodni minister, to funkcijo je opravljal še leto dni po atentatu na JFK-ja leta 1963, potem pa uspešno kandidiral za senatorja.

Čeprav so se po atentatu na Roberta Kennedyja pojavljale različne teorije zarote, najglasnejša je bila, da ga je, tako kot JFK-ja, umorila Cia, so dogodki 5. junija 1968 dokumentirani v celoti. V hotelu Ambassador v Los Angelesu je imel Kennedy kmalu po polnoči nagovor svojih volivcev, potem pa so ga, da bi skrajšali pot in pohiteli, v prostor za novinarje peljali skozi hotelsko kuhinjo, čeprav mu je telesni stražar, nekdanji FBI-jev agent Bill Barry, to odsvetoval.

V gneči v kuhinji se je Kennedy obrnil na levo in se rokoval z Juanom Romerom, ko je nanj z 22-kalibrsko pištolo streljal 24-letni Sirhan. Kennedy je končal s tremi strelnimi ranami, ena izmed krogel ga je zadela v glavo, poškodovanih je bilo še pet drugih ljudi, preden so trije moški Sirhana podrli na tla in ga onesposobili. Kennedy, ki je obležal na tleh, je Romera vprašal, ali so vsi v redu, na kar je Romero odgovoril pritrdilno. Kennedy se je obrnil proč in dejal: "Vse bo v redu." Po nekaj minutah so prispeli reševalci, njegove zadnje besede, preden je izgubil zavest, so bile: "Ne dvigajte me." Takoj so ga prepeljali v bolnišnico, najprej v Central Receiving Hospital in potem v bolnišnico Dobrega samaritana, kjer so ga operirali, toda poškodbe so bile prehude. Umrl je 26 ur po atentatu, 6. junija ob 1.44 po krajevnem času.

8. junija je bila pogrebna slovesnost v katedrali svetega Patricka na Manhattnu, njegovo krsto pa so potem s posebnim vlakom prepeljali v Washington. Vzdolž proge se je zbralo na tisoče ljudi, ki so se želeli pokloniti njegovemu spominu, zaradi tehničnih težav pa se je prevoz precej zavlekel, tako da so ga na pokopališču Arlington poleg brata, Johna F. Kennedyja, pokopali šele okoli 22.30 po krajevnem času. Dan pozneje, 9. junija, je takratni predsednik Lyndon B. Johnson odredil varovanje tajne službe za vse predsedniške kandidate, kar velja še danes, in razglasil dan žalovanja.

Vzrok za atentat: odnos do Izraela
Preden je vstopil v politični svet, je delal kot novinar pri Boston Postu, za katerega je leta 1948 poročal iz takratne Palestine (ki je bila takrat pod britansko upravo) in izražal naklonjenost nastanku države Izrael. Kennedyjevo podpiranje Izraela je bil glavni razlog, ki je Sirhana Sirhana privedel do tega, da ga je ustrelil. Kot je bilo pozneje objavljeno, je Sirhan v svojem dnevniku zapisal, da mora pokončati Kennedyja še pred 5. junijem, ko je minilo eno leto od šestdnevne vojne med Izraelom in Arabci. Sirhana so na sojenju leta 1969 obsodili na smrt, tri leta pozneje pa so kazen spremenili v dosmrtni zapor. Kazen zdaj 74-letnik preživlja v Kaliforniji, kjer mu vsakih pet let zavrnejo prošnjo za pogojni izpust.

Bi se, če bi ostal živ, ZDA razvile v drugo smer?
Kennedyjev atentat je bil, kot so pozneje v številnih razpravah in člankih pisali številni avtorji, velik udarec sanjam o lepši in svetlejši prihodnosti, ki so jih imeli številni Američani v viharnih 60. letih prejšnjega stoletja, ki jih je močno zaznamoval boj za državljanske pravice in svobodo govora. Po atentatu na Martina Luthra Kinga samo dva meseca prej so številni pričakovali, da bo Kennedy na čelu boja za reforme v ZDA. Tudi 50 let pozneje se številni sprašujejo, ali bi se ZDA, če bi Kennedy, ki je bil glasen zagovornih liberalnih vrednot, ostal živ in zmagal na volitvah, razvile v drugačno smer.

"Mojega brata ni treba idealizirati ali ga prikazovati večjega, kot je bil v času življenja. Treba si ga je zapomniti kot dobrega in poštenega človeka, ki je zaznal krivice in jih skušal odpraviti, ki je opazil trpljenje in ga skušal umiliti, človeka, ki je videl vojno in jo skušal ustaviti. Mi, ki smo ga ljubili in ga spremljamo na zadnji poti, molimo, da vse to, kar je pomenil nam, in vse, kar si je želel za druge, nekega dne objame svet. Kot je mnogokrat povedal na mnogih krajih, vsem tistim, ki se jih je dotaknil, in vsem, ki so njegovega dotika želeli: "Nekateri ljudje vidijo stvari takšne, kot so, in se vprašajo: 'Zakaj?' Jaz sanjam o stvareh, ki jih še ni bilo, in se vprašam: 'Zakaj ne?'," je na pogrebni slovesnosti v katedrali svetega Patricka na Manhattnu 8. junija dejal njegov edini preživeli brat Edward (Ted) Kennedy.

Z ženo Ethel, ki je 11. aprila letos dopolnila 90 let, sta imela 11 otrok.

V spodnjem videu so na ogled utrinki iz življenja Roberta F. Kennedyja.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
gyore92
# 05.06.2018 ob 13:37
Naj USA izda vse dokumente z umorom JFK, kakor to zahtevajo od Kitajske za tiste proteste.
mataj-finance
# 05.06.2018 ob 14:55
Kaj bi bilo, če bi ...
Ne bi.

Ameriški vojaško industrijsko obveščevalni kompleks je Kennedy-a hotel mrtvega, konec štorije. Prej ali slej bi ga dobili, tako ali drugače.

Kot zanimivost: Ameriška propaganda je takrat začela uporabljati izraz "teorija zarote" oziroma zmerljivko "teoretik zarote", s katero so obkladali tiste, ki niso verjeli uradni verziji dogodkov, oziroma, bolje rečeno, uradni povesti, narativu. Logika je tu sledeča: "Če ne verjameš nam, verjameš v leteče krožnike".

Klik, klik.
seba goričan
# 05.06.2018 ob 13:47
vse bi bilo drugače...brez dvoma
Fleaa
# 05.06.2018 ob 15:13
Kaj bi bilo, če bi ... bil Ivan Kramberger še živ?
heristalski166
# 05.06.2018 ob 14:32
povsem nič ne bi bilo drugače, so pa ameri specialisti za take cheesy pocukrane zgodbice, sej se vidi kok je s trumpm drugače, k je prišel kot čisti outsider politično (kar kennedy niti slučajno ni bil), ni bil pa tut njegov brat noben jezus kristus, saj je začel vojno v vietnamu
odprtizvezek
# 05.06.2018 ob 16:27
Zadnji pravi ameriski predsednik, za njim so na obstali le se lutke ki kimajo korporacijam.

Zanimivo da Americani lahko resijo vsako uganko na drugem koncu sveta, ne morejo pa najti kdo je umoril JFK...
heroj
# 05.06.2018 ob 15:30
Ksenja, slabo pripravljen clanek. Tudi pri temu atentatu ni vse cisto ... pa ceprav se bere uradno zelo dobr.

Na netflixu je frisn dokumentarc o bobbyu. Zelo zanimiva zivljenska zgodba, zanimiva pricanja njegovih kolegov. Svetujem si tudi ogled arhivskih posnetkov govorov. Ko bi danasnji politiki znali vsaj 5% tako. Poglejte si govor ob smrti Luther Kinga, ko naznani novico.
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 13:47
Hvala za članek! Ksenija Tratnik, kdo pa drug!. Vedno boljša.
Blaž Cegnar
# 05.06.2018 ob 18:10
Kake cvetke tu prodajate. Poglejte si kak neodvisni dokumentarec na YouTube. Kennedyja so umorili ljudje iz družin, povezanih z bankirji, ker je izdal ukaz, da bodo ZDA ponovno same izdajale denar, namesto mafijskih bankirjev, ki so med drugim ustanovili Federal Reserve Bank, z namenom popolnega nadzora nad izdajanjem denarja v ZDA. Samo peščica bizgecev ima pregled in vpliv nad izdajanjem denarja in s tem vladanju vsaki državi, ki je podrejena njihovim privatnim in popolnoma netransparentnim centralnim bankam. Tudi v EU. Pa ne samo Kennedyja, tudi vse ostale umorjene predsednike so pobili zato, ker se niso hoteli podrediti tem satanistom. Kdor ima nadzor nad izdajanjem denarja, ima nadzor na vsem. Zamislite se malo, kaj vse v našem življenju je odvisno od denarja. Brez denarja smo čisti sužnji, zato nam ga pa pustijo ravno toliko, da se ljudje ne upirajo preveč. Denar je človeška izmišljotina, pa se mu kljub temu popolnoma podrejamo. Dopuščamo zlorabo življenja in korupcijo z izgovorom, da ni dovolj denarja za vse! Nedopustno. Večina ljudi je tako indoktriniranih in zaposlenih z lastnim egoizmom, da se skoraj nihče ne vpraša, kako sploh denar nastane, kako se ga ustvarja, kdo ga ustvarja in na kak način se ga deli. Kdor se boji resnice in odgovornosti, komur ni mar zanju, bo samega sebe pogubil v lastni neumnosti.
pinkfranc
# 05.06.2018 ob 16:41
zato pa teorije zarote niso samo "teorije zarote" v naših glavah ...

ljudi se ubija, če treba ... dejstvo!

Da je slučaj, da glih takšne revolucionarne (vsaj po govorih) ...
kot, da se nekdo res boji sprememb oz. niti ne, saj ima očitno moč, da se ne uresničijo ...
svyatoslav
# 05.06.2018 ob 22:56
Žalosten datum za ves svoboden svet.
Bil je ritualno umorjen, saj je dregnil ob tabu temo črnega plemstva: FED
prim00z
# 05.06.2018 ob 19:31
Btw na njuni sestri je oče dal opraviti lobotomijo..

Rosemary Kennedy
HOR
# 07.06.2018 ob 01:55
Uradni zgodbici o umoru ne verjame niti njegov sin...
www.activistpost.com/2018/06/50-years-after-rfk-was-killed-here-are-5-reasons-why-his-own-son-doesnt-believe-the-official-story.html
windstorm
# 06.06.2018 ob 19:00
Cela ZDA bi bila tako kot Kalifornija, najrevnejša država v ZDA.
Kalifornija najrevnejša država v ZDA? Namerno zavajanje ali nenamerna nerazgledanost?


Več kot 20%, to je 8 milijonov ljudi v Kaliforniji živi v revščini, na podlagi cenzusa iz leta 2017. Cena nepremičnin v Kaliforniji so najvišje v ZDA. Ko sešteješ stroške življenja in povprečne dohodke prebivalstva dobiš takšne številke. A misliš, da je Kalifornija samo Beverly Hills in 1% zvezd? Srednjega razreda v Kaliforniji ni več. Immigration and Nationality Act of 1965, ki ga je forsiral Ted Kennedy je ilegalnim priseljencem dal socialne pravice in je Kalifornijo čez noč spremenil v "blue state". Kalifornija ima najvišje socialne programe, visoke odstotke zločina, visoke odstotke zasvojenosti, in je nasplošno progresivna črna luknja. Res recept za uspešno državo!

Mogoče bi bilo dobro, da se najprej sam razgledaš. Kaj praviš?
SF-SN
# 06.06.2018 ob 13:31
@gyore82
Naj USA izda vse dokumente z umorom JFK, kakor to zahtevajo od Kitajske za tiste proteste.

Čudno je tudi, da isto ne zahtevajo od Rusije, glede Jelcinovega poboja parlamentarcev.
Aja seveda, ZDA so takrat podpirale Jelcina pri pobijanju
SF-SN
# 06.06.2018 ob 13:28
Bobby je bil kar lepo ubit s strani CIE.
Je bil zadnji poskus, da se spremeni ameriški sistem od znotrj, od takrat ni nihče več poskušal.
Bobby je bil prav tako ustreljen v hrbet, medtem ko je bil Sirkhan pred njim
boro007
# 06.06.2018 ob 01:51
Sirhan je do Kennedyja gojil sovraštvo zaradi njegove podpore Izraelu.

Jap en in edini razlog...

Ali pa je bilo koga strah da bi postal politično močnejši, mogoče celo tako močan da bi ga izbrali za predsednika in bi imel dostop do podatkov, kdo mu je frderbal brata? Poleg tega mu tista slika z Martinom L Kingom tudi ni delala usluge... So pa že ob smrti njegovega brata dokazali da nimajo težav z iskanjem psihopatov ki so pripravljeni ubijati, le dostavijo jih do njihove tarče, in če niso prepričani da bo zadel pošlejo še kak dodatni naboj za dobro mero...

Dejstvo pa je da če njegov brat in on ne bi doživela atentata, bi bila prodaja orožja precej manjša in upam si trditi da bi bil danes svet lepši in manj na robu jedrskega spopada... Kljub temu da sta živela v dobi rdečih gumbov in kriznih telefonskih zvez...
agenda21
# 05.06.2018 ob 22:06
Poglejte zakaj so šli ostali predsedniki.
agenda21
# 05.06.2018 ob 21:56
Štorija je morda dosti bolj kompleksna, kot se nekaterim zdi.
https://www.youtube.com/watch?v=OHAyeYoE
F-U
mataj-finance
# 05.06.2018 ob 21:38
@tuintam

Filozofska vprašanja ki jih tule načenjaš so vsekakor zanimiva, ampak za moje pojme malo preveč ezoterična. Sem pač bolj en tak praktičen tip. Pri letečih krožnikih me zanima predvsem to, kako so uporabljeni v politiki in propagandi. Par ugotovitev, do katerih sem se dokopal:

* Mati vseh teorij zarot so tisti leteči krožniki in avtopsije zunajzemeljcev v Area 51. Prikrito propagandno sporočilo je tu dvojno. Prvič: Ameriška vlada ne laže in ne prikriva ničesar razen, v dobro nas vseh, tu in tam kak leteči krožnik. Kdor ne verjame ameriški vladi, torej verjame v leteče krožnike. Drugič: Ameriška vlada in vojska sta "awesome"! Celo tehnologijo letečih krožnikov obvladata in zunajzemeljce secirata. Ameriko in svet lahko torej zaščitita pred vsemi grožnjami- tujimi, domačimi in intergalaktičnimi.

* Mainstream mediji odlično obvladajo ignoriranje dejstev, ki niso v skladu z njihovimi narativi. O čemerkoli že poročajo, poročajo z razlogom. In kmalu po tistem teoretičnozarotnem memorandumu, ki sem ga prejle polinkal, so začeli na veliko poročati zunajzemeljcih v letečih krožnikih ki so ugrabljali ljudi in jim delali rektalne preglede. Vsak odštekanec, ki je hotel na ta način dobiti svojih 15 minut medijske slave, jih je tudi dobil. Podoba zunajzemeljcev se je takrat radikalno spremenila. Namesto rahlo komičnih malih zelenih z antencami na glavi so postali smrtno resni buljooki sivi z velikimi lobanjami. In vsakega, ki si je drznil izraziti dvom v uradno propagando so dosledno obdolžili, da verjame vanje.

* Mainstream mediji lažnive politike mečejo v isti koš z letečimi krožniki. Na ta način ustvarjajo vtis, kot da so oboji enako neverjetni.
d_a_r_k_o
# 08.06.2018 ob 00:24
Tragični FBI.
bob
# 07.06.2018 ob 16:42
Naj nehaj tvezit kaj bi bilo če bi bilo. Naj odprejo vse dokumente in prikažejo vso svinjarijo, ki se je dogajala pred 50 do 60 leti. Atentati, vojne, državni udari, CIA in tako dalje... pa njihovo širjenje kvazi DEMOKRACIJE.
QUENDI
# 05.06.2018 ob 18:10
...v ZDA je čisto vseeno kdo je beli golobjijastreb......Kennedy je bili pač prvi predsedniki iz katoliških vrst protestanske države in edini dosedaj......edini, ki je res preprečeval spopad z onimi drugimi oz brzdal orožarski lobi..... je bil pozabljen iDwight David »Ike« Eisenhower....veliki zmagovalec 2WW etc...le zakaj je pozabljen.......
kristjan
# 05.06.2018 ob 13:53
Zakaj sta morala umreti Kenedija:

http://www.ivonazivkovic.net/KENEDI/KENE
DI.html
gkrosl
# 06.06.2018 ob 19:16

Blaž Cegnar
# 05.06.2018 ob 18:10
Prijavi neprimerno vsebino
Kake cvetke tu prodajate. Poglejte si kak neodvisni dokumentarec na YouTube.


Ja, na YouTube je sama sveta resnica.
ishgilliath
# 06.06.2018 ob 13:39
Cela ZDA bi bila tako kot Kalifornija, najrevnejša država v ZDA.
Kalifornija najrevnejša država v ZDA? Namerno zavajanje ali nenamerna nerazgledanost?
mb128
# 05.06.2018 ob 18:08
Mislim moj oče zna reči če čebula ne bi imela če bi bila zgolj bula!
Kaj bi bilo? Po moje čisto nič! Kvečjemu bi se zgodila kakšna varijacija na to kar imamo sedaj. Ali boljša ali slabša je povsem brezpredmetno razpravljati. Dejstvo je, da je Monrojeva pa tudi druge doktrine obstajala veliko pred obema bratoma tako da nekega maneverskega prostora tukaj ni!
Mimogrede. Sem gledal eno oddajo, mislim da ravno na Ngc, v kateri so namigovali na troje.
1. Brata sta bila pospravljena zato ker je katoliška.
2. Brata sta pozabila na dolg mafiji. Slednja je zaslužna, da je starejši sploh prišel na oblast.
3. Maščevanje J.E.Hooverja.
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 15:15
mataj-finance

Recimo, da je internet v fazi, ko se nič ne verjame. Ko se zadeve spoznava, veča doseg informacij... Po drugi strani nam pa že grozi tudi UI, ko bi se lahko razvila v kvazi UI. Saj veš, kako se sprejema inovacije, ko je nekaj najprej neverjetno, potem se to smeši, nakar se trdi, da to bi bilo pa možno, ptem kako da se to od nekdaj že ve (prisvajanje), nakar se tisto osvoji kot svoje. Mesengerja se pa ubije. Kaki nagradi ali prizna. Znano baje je, kako nekoč v času renesanse niso vedeli, kako bi nagradili nekoga, zaslužnega za svobodo Siene, pa je padel predlog, naj se ga fenta in proglasi za svetnika... Čudna so pota človekova...
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 15:05
mataj-finance
Logika je tu sledeča: "Če ne verjameš nam, verjameš v leteče krožnike".

Razumem, da skušaš reči, da imajo nekateri vse za naivne. Upam pa, da se ti potem ne zdi slabo pa tudi verjeti v leteče krožnike, v civilizacijo pred našo, boljšo, malo podvomiti v kakšnega Einsteina, se malo manj slepo glihati z njim, vsaj kar se tiče energije ipd. Ker marsikaj zavira ustvarjalnost, tudi prevelika vera v realnost kot tako, kakršna je. Ko se samo deli, ustvarja pa bore malo. Vem, da si želel obratno. Vseeno pa, da se vidi, kaj naredimo, kljub željam po ravno obratnem. Ni hudič, da nas realnost nekako ne bi aterirala...
windstorm
# 05.06.2018 ob 14:50
50 let od atentata na Roberta F. Kennedyja: Kaj bi bilo, če bi ...

Cela ZDA bi bila tako kot Kalifornija, najrevnejša država v ZDA.
Kazalo