Izbor Svet
Ježa prek prerij ameriškega zahoda proti Fort Laramieju. Foto: Reuters
Beatrice Gledajoči konj z vnukoma Lindo in Codyjem Jamesom pred svojo hišo na rezervatu Cheyenne River v Green Grassu. Foto: Reuters
General William T. Sherman in pooblaščenci s plemenskimi poglavarji v Fort Laramieju leta 1868. Foto: Wikipedia
Del sporazuma iz Fort Laramieja. Foto: Wikipedia
Obešanje 38 pripadnikov plemena Sjujev velja za najbolj množično usmrtitev na ameriških tleh. Foto: Wikipedia
Ivan Gledajoči konj (na sredini) s svojimi sojezdeci v kuhinji gimnazije Rockyford v rezervatu Pine Ridge. Foto: Reuters
Phil Mala nevihta iz rezervata Rosebud v obredni opravi v zgodovinskem parku Fort Laramie. Foto: Reuters

Dodaj v

Sporazum v Fort Laramieju: Ko so Sjuji končno dobili svojo zemljo

Ježa staroselcev od Green Grassa do Fort Laramieja
19. avgust 2018 ob 07:50
Fort Laramie - MMC RTV SLO, Reuters

V teh dneh mineva 150 let od podpisa v Fort Laramieju, po katerem je ameriška vlada končno priznala območje Black Hills v Južni Dakoti kot del rezervata Sjujev, s tem pa omilila sovražnosti med plemenom in belimi priseljenci.

Da bi obeležili visoko obletnico, so pripadniki Lakot, ene od sedmih podskupin plemena Sjujev (Sioux), na konjih prejahali 640 kilometrov od Green Grassa v Južni Dakoti, kjer je dom njihovega duhovnega vodje Arvola Gledajočega konja (Arvol Lookinghorse), do Fort Laramieja v Wyomingu, kjer je bil sporazum podpisan.

Številna odprava se je na pot podala konec aprila, ko se je pred 150 leti šestmesečno podpisovanje sporazuma začelo, do cilja pa so prijahali več dni kasneje. Podpisovanje sporazuma se je sicer zaključilo 6. novembra 1868.

Njihovo odisejado je spremljala Reutersova fotografinja Stephanie Keith, ki je pred tem šest tednov poročala iz Standing Rocka v Severni Dakoti s protestov ameriških staroselcev proti gradnji spornega naftovoda. Fotografinjo je na pot povabil Arvolov brat, plemenski zdravilec Ivan Gledajoči konj iz rezervata Cheyenne River južno od rezervata Standing Rock.

"Razumite, da smo bili mi kot ljudstvo v revščini, v depresiji, pokristjanjeni smo bili, prešolani, vzeli so nam naš jezik, ampak smo nazaj na poti do naših korenin, do tistega, kar smo nekoč bili," razlaga Ivan. "Postavljamo se na noge. Zavzemamo naše mesto na svetu, mi, zaščitniki Stare matere Zemlje."

Ježa se je začela z vzponom na grič v majceni naselbini Green Grass, kjer so sodelujoči z rokami sklenili krog, se obrnili proti štirim glavnim nebesnim stranem in pokadili pipo, Ivan pa je zapel pesem Lakot. Nekateri so konje pripeljali v prikolicah, nekaterim je svoje posodil Arvol, ki jih ima skupno sto, od tega nekaj divjih, nekaj ukročenih.

"Ta sporazum je bolj ali manj vse, kar imamo," razlaga Wes Rdeči dan (Wes Redday). "Je tisto, kar nam daje tisto malega, kar še imamo."

Žajbelj za očiščenje
Sporazum je pogosta tema pogovorov med Lakotami, od katerih mnogi trdijo, da so potomci enega od poglavarjev, ki so sporazum podpisali. "Če dobro pogledate, nas je veliko sorodstveno povezanih z njimi. Ko je bil naš oče še živ, ko so bili živi naši dedje, so ohranjali to, pogovarjali so se o tem," je povedal Allen, ki leti mimo (Allen Flying By). "Sporazum nam pomeni vse, ker ohranja našo neodvisnost in identiteto."

Konji so Lakotam sveti, zato jedo pred ljudmi in so vsako jutro pred ježo napojeni in nahranjeni. Vsakokrat ob zori in ob mraku so se jezdeci zbrali na konjih, da bi bili "zaznamovani" – eden od modrih mož jih je vsakokrat očistil s prižganim žajbljem, sveto bilko. Po molitvi in pesmi znova na pot.

Na vsaki postaji skozi Veliki sjuški rezervat so vaščani jezdecem prinašali hrano. V Bridgerju so jim pripravili ocvrto testo, piščančjo juho in bizonovo obaro, nato pa so jezdeci razgrnili svoje spalne vreče na tleh občinskega centra.

Spanje za rodeom
Prva postaja izven rezervata je bil Wall v Južni Dakoti, kjer so jezdeci ostali tri dni na mrazu in dežju na blatnem parku za rodeo za poceni moteli in avtocesto.

Karavani so se na njeni poti postopoma pridružili še pripadniki plemen Lakota, Dakota, Nakota, Arapaho in Cheyenne, vsi podpisniki sporazuma. "Že možno, da smo v očeh belega človeka revni, a v naših očeh nismo, ker smo povezani s to zemljo in povezani z nebom," razlaga Dave Swallow pod drevesom na rezervatu Pine Ridge, kjer se je zgodilo toliko sjuških mejnikov in gorja.

Prek Nebraske je odprava končno prijahala v Fort Laramie, kjer so postavili tipije, zakurili ognjišča in proslavili cilj s svetimi obredi. A 150 let kasneje zvezne oblasti še vedno ne posvečajo kaj dosti pozornosti zgodovini staroselcev – slovesnosti se je udeležil le senator iz Wyominga John Barrasso, ostalih predstavnikov oblasti ni bilo na spregled.

Naj jedo travo
Pripadnikov plemena Sioux je danes v Severni Ameriki ostalo vsega 170.000. Njihova borba za preživetje se je po bitkah z rivalskimi plemeni zares začela leta 1862 po slabi letini in stradanjem med zimo, ko jim belopolti trgovci niso več hoteli izdajati posojil. "Če so lačni, naj jedo travo," je pribil eden od trgovcev Andrew Myrick, katerega žena je bila sicer staroselka. Avgusta istega leta so po napadu na trgovsko postojanko našli Myricka mrtvega – s travo, zatlačeno v njegova usta.

Novembra so bili 303 Sjuji spoznani za krive posilstev in umorov več sto ameriških priseljencev in obsojeni na smrt z obešanjem. Obtoženim ni bilo dovoljeno imeti ne prič ne odvetnikov, obsojeni pa so bili v petih minutah.

Predsednik ZDA Abraham Lincoln je sicer 284 staroselcev pomilostil, podpisal pa smrtno kazen za 38 mož, ki so bili 26. decembra obešeni v Mankatu v Minnesoti. To je bila največja množična usmrtitev na ameriških tleh v zgodovini ZDA. Pomiloščene so poslali v zapor v Iowi, kjer jih je več kot polovica umrla, vlada pa je plemenu za štiri leta ukinila rento in jo podelila belim žrtvam.

Vojna Rdečega oblaka
Med letoma 1866 in 1868 so se Lakote v "vojni Rdečega oblaka" borile z ameriško vojsko, vojna pa se je končala s podpisom sporazuma v Fort Laramieju, ki je priznal Veliki sjuški rezervat, vključno z indijanskim lastništvom gričevja Black Hills, na stran pa jim dal še zemljišča v Južni Dakoti, Wyomingu, Nebraski in Montani.

V sporazumu je bilo zapisano, da bo imela ameriška vlada pristojnosti kaznovati ne le bele priseljence, ki bi zagrešili zločine nad plemeni, ampak tudi pripadnike plemena, ki bi zagrešili zločine in bi bili tako privedeni pred vladna sodišča, ne pa plemenska.

Vlada bi po sporazumu zapustila utrdbe vzdolž Bozemanove poti, v dokumentu pa je bilo tudi več klavzul, s katerimi so želeli Indijance spodbuditi k poljedelstvu in premiku k življenjskemu načinu, ki bi bil "bliže belskemu".

Ranjeno koleno
Zadnji večji oboroženi spopad med Lakoto in ZDA je bil zloglasni pokol pri Ranjenem kolenu 29. decembra 1890. Vlada si je v tistem času prizadevala zavzeti vso zemljo, ki so jo do takrat zasedala različna plemena, ta pa preseliti iz njihovih starodavnih bivališč v rezervate na pusti in jalovi zemlji.

Uradno je sicer vlada s plemeni sklenila dogovor, a zaveze, ki jih je dala, je gladko ignorirala. Tako je tisti dan 500 do zob oboroženih vojakov obkolilo taborišče Lakot blizu potoka Ranjeno koleno, da bi staroselce prisilno preselili. Ker se staroselci niso hoteli premakniti, je sledil krvavi pokol, ki ni prizanesel nikomur. Pobitih je bilo okoli 300 pripadnikov plemena, od tega 200 žensk in otrok. Več o pokolu pa v tem članku.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
vl4do
# 19.08.2018 ob 08:23
Mogoce nekoc dozivimo dan, ko bodo postene vlade in voditelji v ZN sprejeli resolucijo, da so nad avtohtonimi ljudstvi v severni Ameriki priseljenci izvedli genocid.
STANE
# 19.08.2018 ob 08:23
Amerika se še danes gre "zemljo krast" samo na drugačen način.....
Nikolaj
# 19.08.2018 ob 08:18
Ta članek nazorne opozori tudi na okoliščino, da nek narod lahko obstane le, če so izpoljnjeni določeni pogoji:
- lastno ozemlje
- osnovni elementi identitete: jezik, kultura
- lastna država
- vojska, ki ščiti ozemlje in identiteto naroda
Kekec99
# 19.08.2018 ob 08:40
ZDA, država nastala na genocidu.
Hijena
# 19.08.2018 ob 08:29
Vse najbolj napredne države imajo krvavo zgodovino kolonializma
gesan
# 19.08.2018 ob 08:22
V teh dneh mineva 150 let od podpisa v Fort Laramieju, po katerem je ameriška vlada končno priznala območje Black Hills v Južni Dakoti kot del rezervata Siouxev, s tem pa omilila sovražnosti med plemenom in belimi priseljenci.
-----------------------------------------------------
To je nadaljevanje sramote belcev!
Prišli so tja, poklali in pokradli vse kar se jim je upiralo, tisti majhen preostanek pa zbasali na najbolj ničvredno zemljo...

še en majhenćek, pa bom doživel tudi to, da so prišli belci tja, da o+drešijo indijance pred njihovim lastnim neumjem, kot jelinčić, ki knjige "fkrau" ampak jih je citiram: rešil pred propadanjem...

ogabno, kako lažniv in podel zna bit človek!
vse-ved
# 19.08.2018 ob 09:19
Zelo lep članek, a nepoučenemu bralcu izkrivlja sliko in ne pove vsega. Ta pogodba je bila pesek v oči. Staroselcem so do 1890 na najbolj hinavske načine pokradli večino tega ozemlja in jih strpali v miniaturne rezervate im jih na vse načine hoteli iztrebiti. Primer: ko so v black hills našli zlato, so se belci požvižgali na vse te pogodbe. To zanje sveto zemljo (Paha Sapa) so morali staroselci pod prisilo predati. Ranjeno koleno se je zgodilo zaradi vere duhov, ker so se staroselci oklepali edinega upanja, ki jim je še ostalo ( v obupu so miroljubno plesali, da bi se vrnili stari časi. Belci tega niso prenesli).
k500
# 19.08.2018 ob 09:20
@handb

v ameriki so po koncu zadnje ledene dobe oba kopitarja izmrla (Equus in Haringtonhippus)
konji so se vrnili v ameriko s španskimi zavojevalci. general cortes je bil prvi kateri je privedel dovolj konjev na področje mehike, da se je lahko začela vzreja konj. mustang je potomec španskih konjev kateri so zbežali iz ograd, ter pričeli z življenjem v divjini.

domorodci (indijanci), so v šele 17 stoletju sprejeli konje v svojo kulturo, ker prej jih pač niso poznali.
[url="https://en.wikipedia.org/wiki/Must
ang"]
vir Wikipedia: Mustang[/url]
pahorček
# 19.08.2018 ob 08:36
Pobitih je bilo okoli 300 pripadnikov plemena, od tega 200 žensk in otrok.

In pol bodo svetovni policaj, ki bo govoril, kaj je prav in kaj ne!!!
nonparel
# 19.08.2018 ob 12:38
Takratne ZDA so Indijance premagali predvsem s tem, da so jim v relativno kratkem času pobili 60 milijonov veliko čredo bizonov, glavno hrano Indijancev in jih s tem spravili v lakoto, zaradi katere so umirali.
Bizonov je sicer potem ostalo le za vzorec, preživele Indijance pa so potem potisnili v majhne rezervate (gete) na najbolj nerodovitni zemlji od katere niso mogli živeti.
Američani res ne morejo biti ponosni na svojo zgodovino, zasužnjili so črnce, iztrebili bizone in Indijance in tudi v novejši zgodovini se lahko sramujejo svojih velikih zločinov, kot npr. Vietnam.
handb
# 19.08.2018 ob 08:57
Veckrat sem za napisal in bil delezen minusov, da Amerikanci sploh niso nacija. To je mix razlicnih ras, ki so se v veri po boljsem zivljenju odpravili cez luzo (Irci,Skoti,Poljaki,Rusi, Italijani,...kasneje Kitajci). Na silo ali kot pravi Kekec z genocidom so si prisvojili zemljo in zavladali celini. Nekje sem zasledil , da so pobili med 70-100 miljonov domorocev (predvsem Indijanska plemena,ki so bila tam naseljena). Zalostno je, da ta ista Amerika sedaj vsiljuje demokracijo po celemu svetu.
stadion
# 19.08.2018 ob 10:15
Zgodba o Ameriki je kratka in preprosta. Prišli in pobili staroselce ter šli v Afriko iskat sužnje in si izgradili državo. Še danes imajo sami črnce za ničvredne, ob enem pa drugim državam pridigajo o demokraciji. Vsa Amerika je bila osnovana na množičnih pobojih in zasužnjevanju. Ne vem kje je še kaka država na svetu, ki je nastala na tak način.
Petar Karamazov
# 19.08.2018 ob 10:16
V Rusiji imajo vsi narodi svojo avtonomijo, določeni celo republiko in še naprej živijo na svojih zgodovinskih teritorijih. Nobeden ni izvajal genocida nad njimi. Ameriški indijanci pa živijo v rezervatih, ki bolj spominjajo na KZ lager, da ne omenjamo kako malo jih je ostalo od celotne populacije pred prihodom zavojevalcev.
Springbok
# 19.08.2018 ob 08:45
Ali Trump še ni odstopil od sporazuma s Siouxi v imenu America First?

Vsa ta ogromna območja rezervatov bi lahko potem dal korporacijam za vrtanje nafte, plina in rudarjenje.
gesan
# 19.08.2018 ob 08:24
Dokler Indijancem ne povrnejo vse kar so jim ukradli, dokler ne poplačajo za vse grehe, ki so jih sotrili nad avtohtonim prebivalstvom, ko so prišli paraziti čez lužo, tako dolgo je ta dežela za mene nič drugega kot zločinija, ki je ponosna na svoje zločistvo!

Bolano kot naš pahor v svoji zlaganosti, da je ponosen na svoje preteklo delo, čeprav je rezultat njegovega dela podoben skurjenim žemljicam...

Res bolano vse skupaj!
HOR
# 19.08.2018 ob 10:10
Namesto avtonomije so dobili rezervate...
zeus-zengg
# 19.08.2018 ob 12:00
Drži.
Indijancem, ki ne premorejo, oz. takrat niso premogli encima za razgradnjo alkohola, so ta strup prodajali brez zadržkov.
------------------
in tako se je zgodilo da so najbolj pokvarjeni , versko znorjeni , sifilitični , bolehni , pohlepni itd. evropsko anglo-saški izrodki iztrebili nič hudega sluteče domorodce tako v ameriki kot v avstraliji - in ne samo to - sprožili navečje vojne ter kolonializirali dobršen del Afike in Azije . Pri nas imamo žal mnogo podobnih osebkov , ki na to še ploskajo ...
mstrgar1
# 19.08.2018 ob 10:31
No, tako, kot so zemljo vzeli, jo bodo v prihodnosti tudi izgubili. Kdaj se bo človek zavedal, da ni lastnik zemlje, četudi tako piše v zemljiški knjigi? Samo uporabniki smo, nič nismo prinesli in na srečno ne bomo ničesar odnesli. Zemlji pripadamo mi in ne obratno.
generacija56
# 19.08.2018 ob 09:58
Pobili so do 144 milijonov staroselcev, članek pa o enem plemenu?
Enem sporazumu?
Fetisov
# 19.08.2018 ob 12:11
Narod rojen iz genocida. Narod, ki sploh ni narod, je pa kuga sveta.
garmond
# 19.08.2018 ob 11:44
Ni moglo biti drugače, ko pa se je največji "ološ" iz Evrope z blagoslovom RKC šel osvajanja Amerike. Njihovi današnji potomci imajo te gene v sebi in tudi danes nekaj podobnega počenjajo po svetu.
Kekec99
# 19.08.2018 ob 10:52
@generacija56
En dodatek, v ZDA so "uvezli" milijon afričanov, 9 milijonov pa jih je umrlo na poti.
Joze Koder
# 19.08.2018 ob 10:02
Nauk članka je, da je ljudstvo, ki ne zmore kontrolirati svojih meja in priseljevanja, obsojeno na propad. Prišleki postavijo svoja pravila, avtohtoni prebivalci pa so potisnjeni v položaj manjšine.

To velja tudi za današnji čas.
Celt
# 19.08.2018 ob 13:07
Hijena
# 19.08.2018 ob 08:29
Vse najbolj napredne države imajo krvavo zgodovino kolonializma


Ja saj, od tukaj ravno izhaja njihovo današnje bogastvo in razvitost.
vse-ved
# 19.08.2018 ob 12:35
Generacija56, ne strinjam se da so bili pijani. Enostavno so obstajali elementi prisile in druge rešitve niso imeli. Ja, brati niso znali in bogvej kaj so se jim zlagali. Za podpise so jim poslali profesionalce, ki so že vedeli kako.Pobili so bizone, zažgali staroselcem imetje, pobili konje,...Tisti, ki se je upiral, so ga ubili (Sedeči bik, Nori konj).
vse-ved
# 19.08.2018 ob 15:01
Ponavljam za Severno Ameriko: nad staroselci je bil izvršen (v dobrih 500 letih) gnusen genocid. Gnusen zato, ker ga še zdaj ne priznavamo in se šopirimo s pravom, čeprav ZDA ne spoštuje pogodb, med katerimi so marsikatere nične. Bolezni so bile samo ena od orožij, večinoma pa se je genocid izvajal na številne "prefinjene načine". Bolezni na katero niso bili odporni: nebrzdan pohlep po dobrinah, lakomnost, požrešnost, uničevanje vse narave, zloraba krščanskega nauka, manifest destiny.... In potem je lahko Chief Joseph umrl zaradi strtega srca. Vsem priporočam knjigo "Pokopljite moje srce pri ranjenem kolenu" in boste dobili boljši vpogled v te reči. Učbeniki ne vsebujejo tega.
Fetisov
# 19.08.2018 ob 12:17
Ameriška zgodovina bazira na grozljivem zločinu. Najbolj žalostno je, da se ta vleče še v sedanjost. Naj bo, naslednja tekma se bo igrala na njihovem terenu.
Kekec99
# 19.08.2018 ob 11:02
V pokolu pri Ranjenem kolenu 29. decembra leta 1890, ko so ameriški vojaki obkolili indijanski tabor v rezervatu v Južni Dakoti in pobili okoli 300 pripadnikov plemena Lakota, od tega večino žensk in otrok. Pokol je ostal zapisan v zgodovini kot zadnja bitka med Američani in Indijanci.
generacija56
# 19.08.2018 ob 09:57
Resnica boli?
American Holocaust by David Stannard!
LukaH
# 19.08.2018 ob 15:26
Najbolj sprevrženo je to, da politika ZDA še dandanes izvaja ta njihov "step by step" genocid nad prvotnimi prebivalci. Še do konca 70-ih let, torej le pred nekaj desetletji so prisilno sterilizirali 42% vseh staroselskih deklet in žena v rodni dobi. Genocid brez primere.
ZDA so gnus.
jurlin
# 19.08.2018 ob 14:12
Pride čas, ko se bo belim zlodejem povrnilo vse zlo. ki so ga in ga še delajo po svetu.
esspero
# 19.08.2018 ob 14:02
ZDA imajo 51 držav , a niti ene indijanske.
Na jugu ZDA kjer so črnci v veliki večini nimajo avtonomije.!
Na JV in JZ ZDA so v večini Hispanjoli , a nimajo avtonomije.
Vendar ZDA izvažajo demokracijo po svetu ( sicer ne vem od kje).!
Ne moraliziram , pišem le o dejstvih.
generacija56
# 19.08.2018 ob 11:32
biberkopf
Knjiga je njegovo življenjsko delo.
Kot redno zaposlen profesor na univerzi na Havajih, si je to lahko privoščil.
Imel tudi dovolj potrebne kritične distance, zaradi zgodovine in nasilne priključitve Havajev.
Nekateri Slovenci seveda vedo bolje....
generacija56
# 19.08.2018 ob 11:29
aparat-čik

Drži.
Indijancem, ki ne premorejo, oz. takrat niso premogli encima za razgradnjo alkohola, so ta strup prodajali brez zadržkov. Za zlato....
V Rusiji, recimo, so hitro ugotovili to lastnost in Rusija oz. tile, ki so osvajali Sibirijo, SO PREPOVEDALI PRODAJO ALKOHOLA Sibirskim staroselcem.
Ki tega encima isto niso imeli....
In danes Sibirski staroselci ne živijo v rezervatih...
Zgražam se ob nevednosti nekaterih, ki padajo na reklamo amijev.....
aparat-čik
# 19.08.2018 ob 11:18
indiose je najbolj uničil alkohol, "ognjena voda". Podobno tudi azijci se hitreje zasvojijo kot belci in na njih še močneje učinkuje.
Mitja80
# 19.08.2018 ob 13:51
pred šopirjenjem po svetu, bi Trump moral pomest pred lastnim pragom...
generacija56
# 19.08.2018 ob 13:11
kraj matjaž

Oprosti, to NI MOJA OCENA!
Beri knjigo.
Jaz sem zjutraj podal kratek povzetek, a so mi ga izbrisali.
Zato sem se tudi angažiral....
Sovražim brisanje resničnih komentarjev.....
generacija56
# 19.08.2018 ob 10:34
Današnje ZDA so obogatele na naslednjih rešitvah:
Pobili so sto milijonov staroselcev, preostanek zaprli v rezervate.
Jim odvzeli celotno celino.
Potem so uvozili sužnje iz Afrike.
Ko to ni bilo dovolj, so z nagrabljenim bogastvom uvedli dolar, kot svetovno valuto.
Od takrat tiskajo do 560 milijonov na dan. ( 2014 )
Sedaj z nagrabljenim bogastvom kontrolirajo VSE SVETOVNE MEDIJE, imajo vojsko, in ekonomsko moč, da lahko ustrahujejo ves svet.
In nek marginalen medij, ki bi jim rad bil všeč, v njihovem imenu briše Resnico:
Objavlja članek o nekaj sto preživelih...
Nikolaj
# 19.08.2018 ob 16:14
Na primeru Amerike lahko vidimo, da so migracije lahko tudi nevarne; dejansko je šlo za genocid nad Indijanci.

V obdobju 1525 do 1540 so samo španski osvajalci pobili 4 do 5 milijonov Indijancev (Vir: Radar - avgust 2018 - stran 47).
zeus-zengg
# 19.08.2018 ob 13:23
kralj matjaž
Še posebej, ker ko pogledaš komunizem, ki je sistematično pobil miljone ljudi,
---------------
daj brihta razsvetli nas kje je komunizem sistematično pobil miljone ljudi ali bodi tiho in se raje spominjaj tistega kateremiu so tvoji istomišljeniki prisegali medtem ko je sistematično pobijal ljudi ...
aparat-čik
# 19.08.2018 ob 11:27
ob odkritju Amerike je ocena na število prebivalcev od 5-10 miljonov. Od tega veliko večino inkovski imperij.

in če ne bi amerike odkirili evropejci (španci) bi bil to nekdo drugi. V istem času (16 stoletje) se je zgodil še hujši genocid v Indiji, ki so ga izvedli muslimanski Turki. In bolezni bi tudi v primeru drugega odkritelja zdesetkale prebivalstvo.
generacija56
# 19.08.2018 ob 11:01
biberkopf
Tebi pomaga samo prebrati knjigo ameriškega profesorja.
Njemu ni bedarija.
Živi tam.
Študiral zgodovino, ima podatke in knjiga NI PREPOVEDANA!
Ker bi trosil bedarije.
Ampak ti veš bolje?
LOOSER
# 19.08.2018 ob 10:26
Temelj ameriške demokurčije...
oziris.va
# 19.08.2018 ob 10:24
Hijena
# 19.08.2018 ob 08:29

Vse najbolj napredne države imajo krvavo zgodovino kolonializma


Res je. Mogoče beseda "kolonializem" ni ravno najboljša, saj se praviloma uporablja za severno in zahodnoevropske monarhije.

Vsekakor pa zavzetje nekega območja/zemlje še kako velja za večino civilizacij.

Če gledaš samo nekatere današnje države Azije (Japonska, Kitajska, Indija, Mongolija itn.), kaj vse se je tukaj dogajalo in koliko ubijalo ...
Nikolaj
# 19.08.2018 ob 19:53
@Nikoli
Seveda so še drugi viri, prav vsi pa potrjujejo genocid Indijancev v 16. stoletju.

Sicer pa ni z revijo "Radar" prav nič narobe, saj vsebuje zgodovinska dejstva.
generacija56
# 19.08.2018 ob 13:45
Kobalt,
glej če bi rad s kom diskutiral, tukaj je Wiki:

https://en.wikipedia.org/wiki/Native_Ame
ricans_in_the_United_States
generacija56
# 19.08.2018 ob 12:45
vse-ved
Strinjam se. Je le moja ugotovitev glede na protokol.
In na "poštenost" potomcev. Sedanjo politiko ZDA.
Sicer tudi že zaključek članka nakazuje na "poštene namene".
"Več o pokolu...."
Vzami pa v obzir še "prevajalce", v armadi ZDA takrat, ki so interpretirali sporazum staroselcem, neveščih političnih spletk, ki so bile v Evropi vsakdan....
Ta moment je GROZLJIV!!!!!!!
Poglavar, prevajalec, ujeta v "sporazum", ki ga ne en ne drug, nista razumela....
generacija56
# 19.08.2018 ob 10:43
oziris
Knjiga govori o 500 letih klanja...
Kako ljudje tako težko dojemate.?
Skalp Indijanca je bil zelo kratek čas vreden 150 dolarjev....
In samo pri določenem ponudniku.
A takrat si za ta denar lahko kupil farmo.
Takrat jih res ni živelo toliko....
garmond
# 19.08.2018 ob 18:21
Vseeno, ali je bil ta ameriški holokavst 100 ali 150 milijonski, oboje je grozljiva številka, grozljiv zločin.
Nikolaj
# 19.08.2018 ob 16:07
Evropejci so dejansko v Ameriko prišli kot migranti, pregnali avtohtone Indijance in si prilastili ozemlje.
Kazalo