Na strani hutijevskih upornikov se bojuje tudi jemenska vojska, zvesta nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki ga je z oblasti odnesla ljudska vstaja leta 2011. Foto: Reuters
Na strani hutijevskih upornikov se bojuje tudi jemenska vojska, zvesta nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki ga je z oblasti odnesla ljudska vstaja leta 2011. Foto: Reuters

Milica zvesta predsedniku Abdrabuhu Mansurju Hadiju je namreč zavzela sedež vlade v okrožju Mualle, ki je nasproti glavnega pristanišča v Adnu, sicer gospodarskemu središču južnega dela države ob Adenskem zalivu. Večji uspeh naj bi imeli tudi v okrožju Crater, kjer je predsedniška palača, poroča Al Džazira.

Maja letos je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije skoraj mesec dni izvajala silovite zračne napade na hutijce. Na strani hutijevskih upornikov se bojuje tudi jemenska vojska, zvesta nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki ga je z oblasti odnesla ljudska vstaja leta 2011.

Ponovno delovanje državnih institucij
Jemenski ministri in visoki predstavniki obveščevalne službe so v mesto prileteli s helikopterji. "Predsednik Abdrabuh Mansur Hadi je skupino ministrov pooblastil, naj se vrnejo v Aden in zagotovijo varne in stabilne pogoje za ponovno vzpostavitev delovanja državnih institucij v Adnu," je dejal eden izmed državnih usližbencev za agencijo Reuters.

Provladni borci, ki imajo podporo Savdske Arabije, so pod poveljstvom generala Fadhlija Al Hasana zavzeli tudi priobalno cesto, ki je nasproti strateške ožine med Jemnom in Džibutijem, še poroča Al Džazira.

Humanitarna kriza v Jemnu
Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi hutijevci na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo aktualnega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. Hutijevci so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večjem delu severa države, potem pa začeli prodirati še na druge konce države. Razmere so se močno zaostrile, ko so januarja letos zavzeli prestolnico Sano. Hadi se je zatekel k zaveznikom v Savdsko Arabijo, kar so številni prebivalci Jemna videli kot izdajo države.

Združeni narodi so stopnjo humanitarne ogroženosti v Jemnu dvignili na najvišjo tretjo stopnjo. Okoli 80 odstotkov ali več kot 21 milijonov ljudi v Jemnu potrebuje humanitarno pomoč, od tega se 13 milijonov sooča s pomanjkanjem hrane, 9,4 milijone pa ime težave pri dostopu do pitne vode.