Glavni cilj Rohanijeve turneje po Evropi je oživitev gospodarskega sodelovanja z evropskimi državami. Foto: EPA
Glavni cilj Rohanijeve turneje po Evropi je oživitev gospodarskega sodelovanja z evropskimi državami. Foto: EPA
false
Iranski predsednik je obiskal tudi rimski Kolosej. Foto: EPA

Rohani se bo v Parizu med drugim srečal s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, kar bo prvo srečanje na taki ravni po več kot 20 letih. Iran in Francija naj bi med obiskom Rohanija sklenila številne dogovore o gospodarskem sodelovanju, med njimi so tudi pogodbe o vstopu Peugeota in Renaulta na iranski trg, nakup več kot 110 letal pa je eden največjih poslov Teherana sploh po končanju sankcij. Kot je znano, je pretekli teden v veljavo stopil dogovor o rešitvi jedrskega spora med Iranom in svetovnimi velesilami, s čimer so se končale dolgoletne sankcije. Glavni cilj Irana je zdaj oživitev iranskega gospodarstva, ki so ga dolga leta hromile gospodarske sankcije, ki so jih ZDA in EU uvedli zaradi spornih jedrskih aktivnosti.

Rohani se je najprej ustavil v Rimu, kjer je močna iranska delegacija, v kateri je več kot 120 poslovnežev, z italijansko stranjo sklenila posle v vrednosti okoli 18 milijard dolarjev.

Rim: Zakritje golih kipov in nestrežba vina naletela na ostre kritike
Obisk v Rimu je zaznamoval tudi protokolarni pripetljaj, ki je dvignil veliko prahu v italijanskih političnih in družbenih krogih. Ob novinarski konferenci Rohanija in italijanskega premierja Mattea Renzija v Kapitolskih muzejih v Rimu so namreč iz spoštovanja do Rohanijeve vere zakrili gole antične kipe, pri večerji pa iz spoštovanja do islama niso stregli vina.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je zatrdil, da ne Renzi ne on sam o zakritju in nestrežbi nista bila obveščena. Po njegovem mnenju je bilo zakrivanje kipov z lesenimi paneli "nerazumljivo dejanje". Številni opozicijski italijanski politiki in časniki so ukrep kritizirali kot sramotno klečeplazenje pred voditeljem z viri bogate muslimanske države.

"Italijani so gostoljubni ljudje, ki si prizadevajo ustvariti prijetno vzdušje za gosta. Za to se jim zahvaljujem," je v odziv na potezo Italijanov dejal Rohani ter dodal, da zakritja kipov ni zahteval.