Odločitev Izraela je bila sprejeta kmalu po tem, ko je naznanil, da bo na Zahodnem bregu nadaljeval nove gradnje. Foto: Reuters
Odločitev Izraela je bila sprejeta kmalu po tem, ko je naznanil, da bo na Zahodnem bregu nadaljeval nove gradnje. Foto: Reuters

Dogovor, v katerega je avgusta letos Izrael privolil po posredovanju ZDA, je na obeh straneh doživel burne odzive. Čeprav so nekateri zaporniki zaprti zaradi umora izraelskih civilistov, jih Palestinci vidijo kot junake, Izraelci pa kot teroriste.

Vsi izpuščeni zaporniki so bili v zaporu več kot 19 let, izpustili pa jih bodo 48 ur po tem, ko bodo v javnosti objavili njihova imena. Izrael bo skupno 104 zapornike izpustil v obdobju devetih mesecev, in sicer v štirih sklopih.

Vlada premierja Benjamina Netanjahuja je dejala, da bodo 26 zapornikov izpustili na Zahodni breg, pet pa v Gazo. Pri tem so bili jasni, da bodo zapornike, če bodo v prihodnosti zagrešili še kakšen prekršek, aretirali, v zaporu pa bodo morali odsedeti svojo kazen do konca.
Odločitev Izraela je bila sprejeta kmalu po tem, ko je naznanil, da bo na Zahodnem bregu nadaljeval nove gradnje. Celoten izpust zapornikov tako dobiva priokus tega, da gre za nekakšno menjavo "naselje za zapornike". Zahodni breg in vzhodni del Jeruzalema skupaj z Gazo sta del palestinskega ozemlja, ki ga je Izrael okupiral med šestdnevno vojno leta 1967 in začel na tem ozemlju začel graditi judovska naselja, čemur Palestinci ostro nasprotujejo.