Gradnjo novih stanovanj na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu naj bi začeli v dveh letih. Foto: EPA
Gradnjo novih stanovanj na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu naj bi začeli v dveh letih. Foto: EPA

Izraelski gradbeni minister Uri Ariel je potrdil, da bodo nova stanovanja, ki bi izpolnila potrebe Izraelcev, zgradili na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu. Pojasnil je, da bodo 793 stanovanj zgradili v vzhodnem Jeruzalemu, 384 pa na Zahodnem bregu. Gradnja naj bi se začela v dveh letih.

"Nobena država na svetu ne sprejema ukazov od druge države, kje naj gradi in kje ne," je v izjavi za javnost povedal minister Ariel in dodal: "Nadaljevali bomo gradnjo stanovanj po vsej državi. To je v tem trenutku pravilna odločitev za sionizem in za gospodarstvo". Izraelske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih so po mednarodnem pravu nezakonite.

Palestinci pristali na pogajanja po obljubi izpustitve zapornikov
Izrael je gradnjo napovedal le tri dni pred napovedanim novim krogom mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci, ki naj bi potekala v Jeruzalemu. Palestinski predsednik Mahmud Abas je sicer vztrajal, da se Palestinci ne bodo vrnili za pogajalsko mizo, dokler Izrael ne bo zamrznil gradnje svojih naselbin na zasedenih ozemljih, a se je po posredovanju ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja omehčal.

Da bi Palestince prepričali o novem krogu pogajanj, je izraelska stran, ki odločno zavrača ustavitev gradnje izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih, obljubila, da bo iz svojih zaporov izpustila več kot 100 palestinskih zapornikov. Prva skupina zapornikov naj bi na prostost odšla 13. avgusta.

"Izrael bo nadaljeval krajo zemlje"
Gradnja judovskih naselbin na zasedenem palestinskem ozemlju je ustavila zadnja mirovna pogajanja, ki so se končala septembra leta 2010. Predstavnica Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Hanan Ashravi je izraelsko napoved že obsodila. "Izrael pošilja sporočilo ZDA in svetu, da bodo ne glede na poskuse ponovnega zagona pogajanj nadaljevali krajo zemlje, gradnjo naselbin in uničevanje rešitve dveh držav," je povedala Ashravijeva.