V Ramali je izpuščene zapornike pričakala navdušena množica. Foto: EPA
V Ramali je izpuščene zapornike pričakala navdušena množica. Foto: EPA
Gaza
Izpuščene zapornike so pričakali veseli in ganjeni svojci. Foto: EPA

Pet zapornikov so iz zapora Ofer odpeljali v Gazo, 21 pa so jih poslali na Zahodni breg. V Gazi so izpuščene zapornike pričakali z ognjemetom, na Zahodnem bregu pa so zapornike takoj odpeljali v Ramalo, kjer je zbrano množico nagovoril palestinski predsednik Mahmud Abas.

Abas je zbranim povedal, da bodo tretjo skupino zapornikov izpustili čez približno dva meseca, in pozval izraelsko stran, naj izpusti vse Palestince. "Končnega dogovora ne bo brez izpustitve vseh zapornikov," je povedal predsednik Abas in zavrnil govorice, da naj bi dogovor o izpustitvi zapornikov dosegli z dovoljenjem, da lahko Izrael še naprej gradi svoje naselbine na palestinskih ozemljih.

Kljub temu so izraelski mediji kmalu po izpustitvi zapornikov poročali, da je izraelska vlada sporočila, da bodo zgradili 1.500 novih stanovanj v naselbini Ramat Shlomo v vzhodnem Jeruzalemu.

V zaporu sedeli zaradi umorov
Vsi izpuščeni zaporniki so bili obsojeni zaradi umora, v zaporu pa so preživeli od 19 do 28 let. Zločine so zagrešili pred podpisom mirovnega dogovora iz Osla leta 1993. BBC poroča, da Palestinci na izpuščene zapornike gledajo kot na politične zapornike in junake, ki so se borili za palestinsko državo, med Izraelci pa je poteza izjemno nepriljubljena. Nekatere stranke v izraelski vladi so se na vse pretege trudile, da izpustitve zapornikov ne bi bilo, v zadnjih dneh pa so bili v Izraelu tudi številni protesti.

Seznam izpuščenih zapornikov so izraelske oblasti objavile 48 ur pred izpustitvijo, da bi se lahko družine žrtev pritožile na izraelsko vrhovno sodišče proti izpustitvi, a je sodišče vse pritožbe zavrnilo.

Izpustitev zapornikov kot del mirovnega dogovora
Prvo skupino palestinskih zapornikov je Izrael izpustil 14. avgusta, potem ko sta izraelska in palestinska stran po triletnem zastoju znova zagnali mirovna pogajanja. Izpustitev 104 palestinskih zapornikov, ki naj bi potekala v štirih fazah, je del dogovora med sprtima stranema o nadaljevanju pogajanj. Ta je palestinska stran leta 2010 prekinila, ker je takrat potekla prepoved gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih.