V Izraelu so se začela težka pogajanja o novi vladi. Foto: Reuters
V Izraelu so se začela težka pogajanja o novi vladi. Foto: Reuters
Avigdor Lieberman
Lieberman ni razkril, kaj bo naredil, če Kadima zavrne njegov predlog o vladi treh strank pod vodstvom Likuda. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu ni naklonjen pogajanjem s Palestinci, kar je že dokazal, ko je sam vodil vlado. Foto: EPA

Po predčasnih volitvah prejšnji teden sta zmago razglasila tako vodja sredinske stranke Kadima Cipi Livni, ki je v 120-članskem knesetu osvojila 28 sedežev, kot tudi vodja Likuda Netanjahu, čigar stranka je osvojila le sedež manj.

Ključno vlogo pa so tokrat odigrale manjše stranke, predvsem skrajno desničarska Israel Bejtejnu (Izrael je naš dom) na čelu z Avigdorjem Liebermanom. Zasedla je kar tretje mesto in prehitela laburiste pod vodstvom Ehuda Baraka, ki so dosegli najslabši rezultat v zgodovini.

Tako je postalo jasno, da vse niti pri sestavljanju vladne koalicije v rokah ne bosta imeli glavni stranki, ampak prav Lieberman, ki se je zdaj odločil, da za premierja podpre Netanjahuja, a le pod pogojem, da se bo ta zavzemal za široko koalicijo treh največjih strank - Kadime, Likuda in Israel Bejtejnuja.

Tudi brez Kadime bi imel Likud s preostalimi desničarskimi in verskimi strankami, ki so njegove tradicionalne zaveznice, v knesetu 65 poslancev, toda to je tesna večina, ki ne omogoča brezskrbenga vladanja.

Lieberman je svojo odločitev o podpori Netanjahuja sporočil predsedniku Šimonu Peresu, ki je v sredo začel pogovore z vsemi strankami, izbiro mandatarja za sestavo nove vlade pa naj bi sporočil v nedeljo ali petek.

Livnijeva ni ravno navdušena nad sodelovanjem v vladi pod vodstvom Likuda, vendar te možnosti vseeno ni popolnoma izključila. Če bi prišlo do oblikovanja take vlade, bi to pomenilo prelom v dozdajšnji praksi, da vlado sestavi stranka z največ glasovi.

Kadima, nekateri se sicer že vidijo v opoziciji, je med drugim Likudu predlagala dogovor o delitvi oblasti, kar se je že zgodilo po volitvah leta 1984, ko so Likud in laburisti sklenili, da bo koalicijsko vlado vsaka stranka vodila dve leti.

Mir pod vprašajem
Z oblikovanjem desne vlade bi bil lahko resno ogrožen napredek v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Palestinci upajo, da bo ta dobil nov zagon z nastopom nove ameriške adiministracije predsednika Baracka Obame.

Medtem ko se Kadima zavzema za neodvisno palestinsko državo in je pripravljena v zameno za mir prepustiti nekatere dele Zahodnega brega Palestincem, pa po drugi strani Likud in Israel Bejtejnu nista naklonjena popuščanju nasprotni strani.

G. V.