Glasovi so prešteti in zdaj so na vrsti mukotrpna pogajanja o koaliciji. Foto: EPA
Glasovi so prešteti in zdaj so na vrsti mukotrpna pogajanja o koaliciji. Foto: EPA
Cipi Livni
Livnijeva je že lani poskušala skleniti koalicijo z Netanjahujem, a se ji ni izšlo. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Z Netanjahujem na čelu izraelske vlade bi mirovni proces verjetno zastal. Foto: EPA

Na torkovih predčasnih parlamentarnih volitvah je slavila stranka Kadima zunanje ministrice Cipi Livni z osvojenimi 28 poslanskimi sedeži, kar pa je le en poslanec več, kot jih je osvojil Likud nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja.

Po volitvah sta oba nasprotnika razglasila zmago in izrazila pričakovanje, da bosta postala nova predsednika vlade in nasledila Ehuda Olmerta.

Preostale sedeže v 120-članskem knesetu si je razdelilo deset strank, med katerimi je presenetljivo tretje mesto in 15 poslanskih sedežev osvojila ultradesničarska stranka Israel Beitenu Avigdorja Liebermana, ki je tako iz volitev izšel kot mogoč jeziček na tehtnici.

Porazno so se odrezali laburisti pod vodstvom obrambnega ministra Ehuda Baraka, ki so osvojili le 13 poslancev, kar je najmanj v zgodovini.

Čeprav Livnijeva in Netanjahu vztrajata pri položaju premierja, pa vodilni izraelski časopis Maariv poroča, da v ozadju že potekajo pogovori o oblikovanju velike koalicije med Kadimo in Likudem skupaj z laburisti, kar pomeni, da bi imela vlada v knesetu 68 glasov.

Likud v koalicijo samo z Netanjahujem na čelu
V Kadimi poročanja niso želeli komentirati, medtem ko so v Likudu navedbe zanikali, toda ob tem sporočili, da jih zanima koalicijska vlada s Kadimo, a le če jo bo vodil Netanjahu.

Nekateri mediji poročajo, da naj bi v zameno za vodenje vlade Livnijevi ponudil ohranitev vodenja zunanjega ministrstva, njeni strani pa naj bi dal tudi obrambno ministrstvo.

Velika koalicija bi končala politični zastoj, ki je nastal po volitvah, a mnogi opozarjajo, da bi lahko nasprotja med glavnima strankama kmalu pripeljala do novih predčasnih volitev, ki pa zaradi izraelskega proporcionalnega volilnega sistema verjetno znova ne bi prinesle pravega zmagovalca in stabilne vlade.

Zato se kot ena prvih nalog morebitne velike koalicije omenja reforma volilnega sistema, da bi omejili prisotnost marginalnih in verskih strank v knesetu, kar bi v prihodnosti olajšalo sestavljanje vlad.

A velika koalicija bi po drugi strani po vsej verjetnosti upočasnila napredek v bližnjevzhodnem mirovnem procesu, saj Netanjahu ni naklonjen popuščanju Palestincem.

G. V.