Brigade Ezedina Al Kasama se imenujejo po sirskem verskem voditelju, ki se je v 30. letih bojeval proti britanski kolonialni upravi in judovskim naseljencem v Palestini. Foto: EPA
Brigade Ezedina Al Kasama se imenujejo po sirskem verskem voditelju, ki se je v 30. letih bojeval proti britanski kolonialni upravi in judovskim naseljencem v Palestini. Foto: EPA
Rakete kasam
Hamasove rakete kasam so v zadnjih letih še najresnejša vojaška grožnja izraelski državi. Foto: EPA

Izat Al Rišk, predstavnik Hamasa v Siriji, je agenciji Reuters v petek potrdil smrt pomembnega člana islamistične organizacije, ki se bojuje proti Izraelu in zadnja leta nadzoruje ter vlada v Gazi.

Umor dan po prihodu v Dubaj
50-letni Mabuh je bil eden izmed vodij brigad Ezedina Al Kasama, vojaškega krila Hamasa, in je od leta 1989 živel v glavnem sirskem mestu Damasku. Hamasov vojaški poveljnik je bil ubit le dan po prihodu v Dubaj, organizacija pa ni želela razkriti načina, kako naj bi se Mosad znebil neprijetnega nasprotnika, ki je usklajeval bojne akcije proti izraelski vojski. "Ne moremo razkriti okoliščin umora. Pri raziskavi primera tesno sodelujemu z oblastmi Združenih arabskih emiratov," je dejal Al Rišk. ZAE se uradno na umor še ni odzval.

Predstavnik Hamasa je dejal, da je bil Mabuh udeleženec prve palestinske intifade, med katero je bil večkrat zaprt. Potem ko je konec 80. let organiziral ujetje dveh izraelskih vojakov, je pobegnil v Sirijo in tam deloval kot tesni sodelavec vodje Hamasa Haleda Mešala.

Likvidacije del izraelske strategije
Izrael ima že dolgoletne izkušnje z umori vodilnih mož Hamasa, ki je v zadnjih dveh desetletjih poleg sorodnega libanonskega Hezbolaha najtrdovratnejši sovražnik judovske države. Likvidacije političnih in vojaških vodij je del varnostne politike Izraela, ki je opravičuje z bojem proti terorizmu. 22. marca 2004 je Izreal zadal najhujši udarec Hamasu, ko je v letalskem napadu ubil ustanovitelja in duhovnega vodja gibanja šejka Ahmeda Jasina.

Hamas (kratica za Gibanje islamskega odpora) je po svetu označen za teroristično organizacijo, med Palestinci pa je zaradi svoje mreže socialnih organizacij pomembna dobrodelna ustanova. Gibanje, ki si je za cilj postavilo neodvisno državo Palestino, se financira iz prispevkov Palestincev v izgananstvu, zasebnih institucij iz arabskih držav, med državami pa Hamas podpirata Iran in Sirija.