Izraelska letala so že večkrat napadla cilje na sirskem ozemlju. Foto: Reuters
Izraelska letala so že večkrat napadla cilje na sirskem ozemlju. Foto: Reuters

V zadnjih šestih letih vojne v Siriji so izraelska letala že večkrat napadla na sirskem ozemlju, da bi libanonskemu gibanju Hezbolah, ki se bori na strani sil sirskega predsednika Bašarja Al Asada, preprečila tihotapljenje naprednega orožja, ki bi ga lahko uporabili za napade na Izrael.

Izraelska vojska je v izjavi za javnost sporočila, da so izraelska letala napadla več ciljev v Siriji, čemur je sledila izstrelitev več protiletalskih raket s sirskega ozemlja.

Sirska vojska je pozneje sporočila, da je njihova protiletalska obramba sestrelila eno od izraelskih letal, še eno pa poškodovala, a je Izrael to zanikal in zatrdil, da so se vsa njihova letala z nočne operacije vrnila nepoškodovana.

Kot je sporočilo poveljstvo sirske vojske, so izraelska letala vdrla v sirski zračni prostor in napadla cilje v bližini antičnega mesta Palmira, s tem pa po njihovih besedah pomagala skrajni sunitski skupini Islamska država.

V izraelskih naseljih v dolini reke Jordan in na zasedenem Zahodnem bregu so se oglasile sirene in priče poročajo, da so slišale eksplozijo.