Slovesnosti v Jad Vašemu so potekale ves dan. Foto: EPA
Slovesnosti v Jad Vašemu so potekale ves dan. Foto: EPA
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v muzeju holokavsta položil venec v spomin na šest milijonov mrtvih Judov. Foto: EPA
Za dve minuti je dopoldne življenje v Izraelu popolnoma obstalo. Foto: EPA
Komemoracije ob dnevu spomina na žrtve holokavsta

Dopoldne so se po vsej državi oglasile sirene in za dve minuti je življenje obstalo. Spominski dan se je začel že v sredo ob sončnem zahodu in se bo končal z današnjim. Med številnimi, ki so v muzeju holokavsta Jad Vašem položili vence v spomin žrtvam, je bil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je ob tem spomin na tragedijo povezal z domnevno grožnjo Irana.

Po Netanjahovih besedah se svet iz druge svetovne vojne ni ničesar naučil in agresijo Irana na Bližnjem vzhodu obravnava z enakim popuščanjem, kot mu je spodletelo prepoznati grožnjo nacistične Nemčije.

Na Poljskem tradicionalni Pohod živih
Spominske slovesnosti so bile danes tudi v parlamentu in drugih ustanovah, po šolah in na univerzah. Radijske in televizijske postaje predvajajo program o holokavstu ali resno glasbo. Slovesnosti potekajo tudi na Poljskem, kjer se je okoli 10.000 mladih Judov iz Izraela in drugih držav udeležilo Pohoda živih. Gre za tri kilometre dolg pohod iz Auschwitza v Birkenau, kjer je predvidena spominska slovesnost z udeležbo preživelih in s pričevanji.

V Izraelu danes živi okoli 189.000 preživelih, po podatkih socialnih organizacij pa jih je med njimi četrtina kljub državni pomoči v finančnih težavah.

Število napadov na Jude se povečuje
Izsledki raziskave univerze v Tel Avivu kažejo, da se je število protijudovskih napadov po svetu v letu 2014 povečalo za 38 odstotkov v primerjavi z letom poprej. Še posebej naj bi bili skrb vzbujajoči podatki iz Francije in Velike Britanije.

Nasilnih protijudovskih napadov, vključno s požigi, vandalizmom ali neposrednimi grožnjami Judom ali judovskim ustanovam je bilo v letu 2014 glede na raziskavo 766, kar pomeni, da je bilo lansko leto drugo najhujše po letu 2009, navaja raziskava.

Združeni narodi so za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta razglasili 27. januar, a v Izraelu se žrev spominjajo na 27. dan judovskega meseca nisan.

Komemoracije ob dnevu spomina na žrtve holokavsta