Izrael je že večkrat poudaril, da si ne želi vojne z Asadom, ampak je njegov cilj Hezbolah. Foto: EPA
Izrael je že večkrat poudaril, da si ne želi vojne z Asadom, ampak je njegov cilj Hezbolah. Foto: EPA

"Izraelski sovražnik je izvedel agresijo proti Siriji," je poročala sirska televizija, medtem ko je tiskovni predstavnik izraelske vojske dejal le, da ne bodo komentirali tujih navedb.

Prebivalci sirske prestolnice so poročali o silovitih eksplozijah. Proopozicijski sirski observatorij za človekove pravice, ki spremlja razmere v Siriji od začetka spopadov pred skoraj štirimi leti, je sporočil, da je na manjšem letališču v Dimasu odjeknilo deset eksplozij. O žrtvah letalskih napadov ne poročajo.

Od leta 2011, ko se je začela državljanska vojna, je Izrael izvedel več letalskih napadov na sirskem ozemlju, katerih tarča naj bi bilo orožje, ki naj bi ga skušalo šiitsko gibanje Hezbolah pretihotapiti iz Sirije v Libanon.

Maja leta 2013 so sirski mediji poročali, da so izraelska letala napadla tri tarče v Siriji, vključno z letališčem v Dimasu. Zahodni in izraelski predstavniki so takrat navajali, da je šlo za napad na iranske rakete, ki jih je skušal Hezbolah prepeljati v Libanon.

Leta 2006 sta se Izrael in Hezbolah zapletla v enomesečno vojno, ki se je končala brez jasnega zmagovalca. Hezbolah podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada in podpora njegovih borcev je pripomogla, da je v zadnjem letu dni sirska vojska prevzela pobudo na bojišču v spopadih z uporniki.