Večina Damaska in obalnih območij ostaja pod nadzorom vladnih sil, medtem ko so območja na vzhodu in severu države v rokah upornikov. Foto: EPA
Večina Damaska in obalnih območij ostaja pod nadzorom vladnih sil, medtem ko so območja na vzhodu in severu države v rokah upornikov. Foto: EPA

"Izraelska vlada deluje odgovorno, odločno in razumno, da bi zagotovila najvišji interes izraelske države, to je varnost njenih državljanov v skladu z našo politiko: kolikor je le mogoče preprečiti uhajanje naprednega orožja Hezbolahu in elemente terorizma," je dejal Netanjahu.

Izrael je že večkrat opozoril, da ne bo dovolil prenosa naprednega ali kemičnega orožja, ki naj bi izviralo iz Irana, Hezbolahu ali drugim skrajnim skupinam. S tem namenom je Izrael pred dvema tednoma tudi izvedel več napadov na območju Damaska.

Šiitski Hezbolah zaveznik Al Asada
Po navedbah upornikov v Siriji naj bi sirski vladni vojski v bojih pomagali ravno člani Hezbolaha, ki so zavezniki Al Asadovega režima. Med drugim so dejavni tudi na območju mesta Kusair, ki so ga danes prevzele sirske vladne čete.

Sirska vojska prodrla v uporniško mesto
Mesto je strateško izjemno pomembno, saj leži blizu glavne prometnice med prestolnico Damask in obalnima mestoma Tartus in Latakija, ki so pod nadzorom vladajočega režima predsednika Bašarja Al Asada.
Po navedbah sirske državne televizije je bilo v Kusairu ubitih 70 "teroristov", uporniki pa trdijo, da je življenje izgubilo 30 ljudi, med njimi tudi uporniški vojaki.

Zaradi krvavega nasilja v Siriji, ki v državi vlada že 26 mesecev, je po podatkih Sirskega opazovalnega telesa za človekove pravice umrlo že več kot 82.000 ljudi.