Izrael se je že med decembrsko in januarsko ofenzivo v Gazi otepal obtožb o kršenju mednarodnega prava. Foto: EPA
Izrael se je že med decembrsko in januarsko ofenzivo v Gazi otepal obtožb o kršenju mednarodnega prava. Foto: EPA

Moshe Yaalon, eden izmed štirih namestnikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, je med državami, v katere nikakor ne bi potoval iz strahu pred preganjanjem zaradi obtožb o vojnih zločinih organizacij za človekove pravice in propalestinskih skupin, izpostavil Anglijo. "Kot nekdanji oficir ne morem potovati zaradi gonje, ki so jo tu sprožile organizacije za človekove pravice, ki niso bile zadovoljne z mojim delovanjem," je povedal za izraelski radio. "V Anglijo ne bi potoval, razen če bi šlo za uradni obisk, saj naj bi imeli na uradnih obiskih diplomatsko imuniteto," je dodal.

Barak ima diplomatsko imuniteto
Prejšnji teden propalestinskim skupinam ni uspelo prepričati sodišča v Londonu, da izda nalog za aretacijo izraelskega obrambnega ministra Ehuda Baraka, ki ga obtožujejo za vojne zločine med izraelsko ofenzivo na Gazo lani. Barak se je udeležil letne konference britanskih laburistov v Brightonu in se sestal z britanskim premierjem Gordonom Brownom. Londonsko sodišče je odločilo, da ima Barak diplomatsko imuniteto.

Špansko sodišče sprožilo preiskavo
Tudi drugi izraelski uradniki in častniki, nekdanji in aktivni, se izogibajo določenih držav zaradi strahu pred aretacijo, predvsem tistih evropskih držav, ki omogočajo zasebne tožbe zaradi vojnih zločinov. Španija je v začetku leta napovedala, da bo spremenila svoje zakone, potem ko je Izrael protestiral zaradi odločitve španskega sodišča, da sproži preiskavo o vojnih zločinih sedmih Izraelcev, med njimi Yaalona in nekdanjega obrambnega ministra Binjamina Ben Eliezerja, zaradi napada na območje Gaze leta 2002, v katerem je bil ubit voditelj Hamasa in 14 civilistov.

Almoga so opozorili
Leta 2005 so izraelski diplomati opozorili generala Dorona Almoga, nekdanjega poveljnika izraelskih sil na območju Gaze, naj ne zapusti letala, ki je pristalo na letališču v Londonu, potem ko so dobili namig, da ga namerava britanska policija aretirati zaradi obtožb o vojnih zločinih. Britanska muslimanska skupina je dobila nalog za aretacijo na podlagi obtožb, da je leta 2002 kršil četrto ženevsko konvencijo, ko je ukazal porušiti palestinske domove, za katere je Izrael trdil, da se v njih skrivajo skrajneži. Almog je ostal na letalu in se vrnil v Izrael.

"Če bi bila notranja preiskava, ne bi bilo strahu"
"Izrael lahko krivi le sebe za morebitne pravne postopke proti svojim vodilnim politikom in uradnikom v tujini zaradi pomanjkanja notranje preiskave o morebitnih nepravilnostih svojih varnostnih sil," meni Sarit Michaeli, predstavnica izraelske skupine za človekove pravice B'Tselem. "Prva obrambna vrsta proti zunanjim preganjanjem je neodvisna, kredibilna notranja preiskava, ki jo izvede nevojaško osebje," je dodala.

Izrael je zavrnil sodelovanje v preiskavi Združenih narodov o domnevnih vojnih zločinih v Gazi, ki jo je vodil južnoafriški novinar Richard Goldstone. V poročilu je novinar kritiziral tako izraelsko vojsko kot palestinske borce.