V Izraelu potekajo vaje ob morebitnem napadu na več frontah. Foto: EPA
V Izraelu potekajo vaje ob morebitnem napadu na več frontah. Foto: EPA

"Nacionalno upravljavsko središče" so v zadnjem desetletju zgradili pod vladnimi kompleksi v Jeruzalemu, v njem pa so tako bivalni prostori in nadzorni center. Po poročanju izraelskih medijev je soba za krizno upravljanje opremljena z najnovejšo tehnologijo s protiraketno obrambo ob morebitnem napadu tako s konvencionalnim kot nekonvencionalnim orožjem.

"To je pravšnji kraj za vodenje izraelske države v času vojne," je dejal minister za domovinsko obrambo Matan Vilnai. Predstavniki 14-članskega varnostnega kabineta so se morali v zaklonišče umakniti brez svojih pomočnikov in prenosnih telefonov.

"Jedrsko zastraševanje"
Umik političnega vrha v tajno zaklonišče je bil del vsenacionalnih obrambnih vaj, ki so jih naznanile sirene po vsej državi. Vaje so predvidele silovito bombardiranje in na tisoče mrtvih ter ranjenih na nekaj frontah.

"Vsekakor gre za ekstremni scenarij, čeprav domnevamo, da si naši sovražniki ne bodo upali delovati na tak način, računajoč naše jedrske zmogljivosti," je dejal Vilnai.

Izrael velja za edino jedrsko silo na Bližnjem vzhodu, čeprav je njegova uradna politika, da niti ne potrdi niti ne zanika posedovanja jedrskega orožja. Leta 1981 so izraelska letala bombardirala iraški jedrski reaktor v skladu z izraelsko politiko, da sovražniku preprečijo možnosti za grožnjo judovski državi. Podoben napad je Izrael izvedel leta 2007 na jedrski reaktor v Siriji.

Izrael je izvedel že več vaj za civilno prebivalstvo po vojni v Libanonu leta 2006, ko je šiitsko gibanje Hezbolah na severni del Izraela izstrelilo na tisoče raket srednjega dosega.