Stranki CDU Merklove in Janšev SDS sta obe članici Evropske ljudske stranke (EPP). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stranki CDU Merklove in Janšev SDS sta obe članici Evropske ljudske stranke (EPP). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Janša se bo v okviru uradnega obiska prvi dan srečal s svojo gostiteljico Merklovo, s katero imata predvideno delovno kosilo. Sprejel ga bo tudi predsednik zveznega parlamenta Norbert Lammert. Premier bo predvidoma opravil še nekatera srečanja gospodarske narave in se tako srečal s predsednikom uprave Deutsche Bahn dr. Rüdigerjem Grubejem. Posebna pozornost bo med obiskom posvečena bilateralnemu gospodarskemu sodelovanju in pregledu možnosti za morebitne nove nemške investicije v Sloveniji ter za okrepitev sodelovanja na infrastrukturnem področju.

Izmenjava pogledov o sodelovanju
Namen uradnega obiska v Nemčiji je tudi krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama, poglobitev gospodarskega sodelovanja ter izmenjava pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih. Pogovori bodo tekli tudi o reformnih procesih v obeh državah in o aktualnih vprašanjih, s katerimi se spopadata Evropska unija in širša mednarodna skupnost, so sporočili iz Janševega urada.

Krizi se ne bodo izognili
Odnosi med Slovenijo in Nemčijo so tradicionalno odlični. Zaznamuje jih intenzivna dinamika medsebojnih obiskov in srečanj na različnih ravneh. Nemčija je ena najpomembnejših političnih in gospodarskih partneric Slovenije. Državi tesno sodelujeta tudi v okviru EU-ja. Janša bo na področju evropskih politik s sogovorniki spregovoril o najaktualnejših temah, povezanih s finančno in gospodarsko krizo, in sicer o protikriznih ukrepih, o večletnem finančnem okvirju, o ratifikaciji Pogodbe o ustanovitvi Evropskega mehanizma za stabilnost in Pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji.