Jusukuni so že obiskali pripadniki japonskega nacionalističnega gibanja Ganbare Nippon. Foto: Reuters
Jusukuni so že obiskali pripadniki japonskega nacionalističnega gibanja Ganbare Nippon. Foto: Reuters
Seul
Južnokorejci so protestirali pred japonskim veleposlaništvom v Seulu. Foto: Reuters

Poleg dveh ministrov je svetišče, kjer so pokopane japonske žrtve druge svetovne vojne in med njimi tudi obsojeni vojni zločinci, obiskalo tudi skoraj sto poslancev.

V upanju, da ne bi sprožil napetosti s Kitajsko in Južno Korejo, toda vseeno ugodil svojim konservativnim podpornikom, je premier Abe poslal poklon žrtvam. Prekinil pa je dve desetletji trajajočo tradicijo, saj v svojem govoru ni izrazil obžalovanja zaradi agresije svoje države.

"Svojega posebnega svetovalca sem prosil, naj v mojem imenu prenese hvaležnost in spoštovanje do tistih, ki so se borili in dali svoja dragocena življenja za domovino," je dejal Abe, ki je svetišče v središču Tokia obiskal oktobra leta 2012, ko je bil vodja opozicije.

Za obisk svetišča na 68. obletnico kapitulacije Japonske v drugi svetovni vojni sta se odločila notranji minister in minister za vprašanje Severne Koreje.

Že v preteklosti so japonski politiki z obiski simbola japonskega militarizma in vojaške agresije razjezili Peking ter Seul, in tudi tokrat ni bilo drugače. Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so iz protesta na zagovor poklicali japonskega veleposlanika v Pekingu.

Obiski Jasukunija resno prizadenejo čustva kitajskega ljudstva in drugih žrtev v azijskih državah, so sporočili v izjavi za javnost in obsodili kakršne koli obiske svetišča, saj gre za "poskus zanikanja in olepševanja invazije japonskih militaristov".

"Težko je graditi zaupanje brez pripravljenosti na soočenje z zgodovino in upoštevanje ran, ki so bile zadane drugim," je poudarila južnokorejska predsednica Park Guen Hje.

"Si predstavljate, kaj bi si svet mislil, če bi se Nemčija poklonila nacističnemu vodji Hitlerju?" je bil jasen upokojeni kitajski general Luo Juan.

Tako na Kitajskem kot na Korejskem polotoku so bili v prvi polovici prejšnjega stoletja žrtve japonske okupacije. Leta 1869 zgrajeno svetišče spominja na 2,5 milijona moških, žensk in otrok, ki so v vojnah umrli za domovino.

Med pokopanimi je tudi 14 japonskih voditeljev iz druge svetovne vojne, ki so jih zavezniške sile obsodile zaradi vojnih zločinov. Tam je pokopan tudi premier general Hideki Todžo, ki so ga zaradi vojnih zločinov usmrtili leta 1948.