Na Japonskem so samo letos izvedli že sedem usmrtitev. Foto: EPA
Na Japonskem so samo letos izvedli že sedem usmrtitev. Foto: EPA

Pravosodno ministrstvo je sporočilo, da so 65-letno Sačiko Eto in 39-letnega Jukinorija Macudo usmrtili z obešenjem. Macuda je bil obsojen na smrt zaradi umora dveh ljudi med ropom leta 2003.

Kot poročajo japonski mediji, se je Etojeva, potem ko sta se z možem pridružila kultu, začela ukvarjati z zdravljenjem z vero. Sačiko Eto in še dva sokrivca, med katerima je tudi njena hčerka, so obsodili, da so svoje žrtve pretepli, da bi tako izgnali demone, nato pa njihova trupla skrili na domu Etojeve.

Hčerka dobila dosmrtno kazen
Odvetniki Etojeve so trdili, da je imela zmanjšano prištevnost, saj da je v času zločinov trpela za duševnimi težavami. Obdolženka se je zagovarjala kot nedolžna, a jo je japonsko sodišče odločilo, da je kriva, in potrdilo smrtno kazen, saj naj bi šlo za "še posebej težke" zločine. Njena hčerka in še en član kulta sta bila zaradi umorov leta 1995 obsojena na dosmrtno kazen.

Japonska je ena redkih industrializiranih držav s smrtno kaznijo. Skupine za človekove pravice že dolgo kritizirajo pomanjkanje transparentnosti v sistemu, a javnost smrtno kazen večinoma podpira. Lani na Japonskem niso izvedli nobene usmrtitve, so jih pa zato letos usmrtili že sedem. Po podatkih pravosodnega ministrstva na smrtno kazen čaka še 131 obsojencev.