Priljubljenost japonskega premierja Jukia Hatojame vztrajno pada. Foto: EPA
Priljubljenost japonskega premierja Jukia Hatojame vztrajno pada. Foto: EPA

Majhna socialdemokratska stranka (SDP) je v soboto izstopila iz vladne koalicije. Odločitev so na izrednem sestanku stranke sprejeli, potem ko je Hatojama odpustil vodjo svojega kabineta. Mizuho Fukušima (SDP) je nasprotovala dogovoru Japonske z ZDA, da ameriško vojaško oporišče Futenma na otoku Okinava ostane, zato ni hotela podpisati dogovora, da se bo oporišče le preselilo na bolj južni del otoka, ki je manj naseljen.

Pred dobrim tednom je Hatojama obiskal prebivalce Okinave in se jim opravičil za prelomljeno obljubo. "Prebivalcem Okinave se opravičujem, ker nisem uresničil izrečenih besed," je dejal takrat. Prebivalci so bili seveda besni in so ob njegovem obisku protestirali, a je guverner otoka, "čeprav s težkim srcem", odločitev vlade sprejel.

Spomini so še vedno boleči
Tamkajšnji prebivalci še vedno niso pozabili incidenta, ki se je zgodil pred 15 leti, ko je ameriški vojak iz oporišča posilil 12-letno deklico, leta 2004 pa je imel na otoku nesrečo vojaški helikopter. Prebivalce prav tako moti hrup, ki ga proizvaja vojaško oporišče, kot tudi to, da imajo ZDA svoje oporišče na japonskih tleh. Okinava je bil med letoma 1945 in 1972 pod ameriškim nadzorom, še danes pa so na otoku nastanjeni pripadniki oboroženih sil ZDA. Ena izmed lanskih predvolilnih obljub vladajoče japonske Demokratske stranke in Hatojame na čelu je bila prav ta, da bodo ameriško oporišče preselili z otoka.

Priljubljenost Hatojame upada
Čeprav odhod SDP-ja iz koalicije ne pomeni njenega razpada, saj ima Demokratska stranka večino, pa priljubljenost Hatojame vztrajno pada. Kakšno škodo si je s tem naredil japonski premier, bomo videli 11. julija, ko bodo na Japonskem volili predstavnike zgornjega doma parlamenta, ki je pomemben organ, saj med drugim tudi sprejema zakone.

Zanimivo je tudi to, da so tako koalicijske kot opozicijske stranke pozvale Hatojamo, da odstopi oziroma da najde ustrezno rešitev, ki bo sprejemljiva za vse stranke. Rok so mu postavili do konca maja.