Najbolj prizadeta območja so videti kot ogromno morje ruševin. Foto: EPA
Najbolj prizadeta območja so videti kot ogromno morje ruševin. Foto: EPA
Jakuze prepoznamo tudi po umetelnih tetovažah. Foto: EPA
Prizor s prizadetega območja. Foto: EPA
Številni kraji so bili porušeni do tal. Foto: EPA

A tri mesece pozneje se zdi, da je jakuzam velikodušnost pošla in namesto tega upajo, da bodo pridobili pri saniranju več 10 porušenih mest in vasi. Vlada in policija se bojita, da izgubljata bitko, da bi preprečili kriminalnim združenjem pridobivati dobičkonosne pogodbe za odstranitev več milijonov ton ruševin, ki jih je za seboj pustil marčevski cunami. Med njimi je tudi kontaminirano kamenje blizu jedrske elektrarne Fukušima Daiči, do katerega imajo številna podjetja prevelik strah.
Katastrofa je ustvarila skoraj 24 milijonov ton ruševin v treh najbolj prizadetih prefekturah, Fukušima, Mijagi in Ivate. Za zdaj so odstranili le pet milijonov ton oz. 22 odstotkov. Med tistimi, ki čakajo v vrsti, da bi imeli dobiček od operacije čiščenja, ki naj bi trajalo tri leta, so tudi tamkajšnje tolpe in kitajska kriminalna združenja.

Tako piše v junijski številki Sentakuja, ugledne politično-gospodarske revije, ki objavlja zgodbo vodilnega kitajskega gangsterja, ki je v družbi državnega politika obiskal župana Minamisome, mesta blizu Fukušime Daiči, kjer poteka delna evakuacija, v upanju, da bi si pridobil pogodbe za odstranitev radioaktivnih odpadkov. Policija meni, da bi ti lahko končali na odlagališčih smeti na Kitajskem.

"Pomagati ljudem"
Moški, ki ga članek navaja zgolj kot "Mr X", naj bi se prikupil krajevnim oblastem z razdeljevanjem brezplačne hrane ljudem v evakuacijskih centrih. Župan naj ne bi vedel za X-ove veze s podzemljem. "Če pomagajo ljudem, policija težko reče kaj slabega," je povedal Tomohiko Suzuki, novinar, ki je napisal več knjig o japonskem podzemlju.
"Jakuze se skušajo pozicionirati, da bi pridobili pogodbe za svoja gradbena podjetja za orjaška prenovitvena dela, ki nas čakajo." Neimenovani gangster višjega ranga pa se v pogovoru za revijo Taišu brani: "Predolgo traja, da vladna roka doseže prizadete kraje, zato je pomembno, da se to stori zdaj. Naš iskren cilj ta hip je pomagati ljudem."

Pol milijona pomoči
V dneh po cunamiju naj bi najpremožnejše tolpe jakuz poslale na prizadeta območja več 10 tovornjakov, naloženih z vodo, plenicami, instantnimi rezanci, odejami in drugimi potrebščinami v vrednosti pol milijona dolarjev. Tekma za pridobivanje dobička od operacij za odstranitev ruševin in za pridobitev deleža proračuna za prenovo naj bi se v prihodnih mesecih le še zaostrila.
Oblasti menijo, da odstranjevanje ruševin sodi pod nadzor osrednje vlade, krajevnim oblastem pa so posredovali imena "antisocialnih" posameznikov. A glede na golo količino ruševin in delovno silo, potrebno za odstranitev teh, jih le malo verjame, da bo oblastem uspelo povsem obvarovati pogodbe pred najmogočnejšimi japonskimi tolpami jakuz.
Reden dohodek od gradbenih poslov
Policiji je delo še dodatno otežil pojav jakuških slamnatih družb, ki se jih praktično ne da ločiti od zakonitih poslov. Gradbeništvo je sicer že dolgo zanesljiv vir dohodkov za jakuze, ki po vsem svetu štejejo okoli 80.000 članov. "Na Japonskem imajo jakuze pri gradbenih projektih okoli triodstotni delež, kar pomeni ogromno vsoto, ki jih ohranja pri življenju," piše Jeff Kingston, predstojnik azijskih študij na univerzi Temple v Tokiu, v svoji zadnji knjigi Sodobna Japonska.

To sicer ni prvič, da so jakuze razkrile svojo navadno dobro skrito človekoljubno stran. Potem ko je januarja 1995 pristaniško mesto Kobe prizadel potres, so bili člani krajevnega Jamaguči gumija, največjega kriminalnega združenja na Japonskem, med prvimi, ki so preživelim delili hrano in vodo.