Nemcov je bil ustreljen nedaleč od Kremlja 27. februarja. Foto: EPA
Nemcov je bil ustreljen nedaleč od Kremlja 27. februarja. Foto: EPA
Ruska policija je doslej aretirala pet osumljencev, dva, Dadajeva ina Gubaševa pa je uradno obtožila umora. Foto: EPA
Žalovanje za priljubljenim politikom. Foto: EPA

Babuškin je Dadajeva, nekdanjega častnika čečenske policije, ki so ga v soboto aretirali v Čečeniji, obiskal v torek in povedal, da je njegovo telo prekrito z ranami, ki nakazujejo, da so ga mučili. Dadajev je dejal, da je bil dva dni vklenjen, glavo pa je imel pokrito z vrečo. Ob tem je dejal, da je vpletenost v umor priznal le zato, da bi policisti izpustili njegovega prijatelja, ki je bil aretiran skupaj z njim.

"Ves čas so kričali name: 'Ti si ubil Nemcova, a ne?' Sem rekel ne," je Babuškin navedel Dadajeve besede. Osumljeni je sčasoma priznal umor, da bi zaščitil kolega Ruslana Jusupova, ki so ga prav tako pridržali. "Rekli so, da ga bodo, če priznam, izpustili. In sem se strinjal. Mislil sem, da ga bom rešil in da bodo mene živega odpeljali v Moskvo."

"To so razlogi, zaradi katerih verjamemo, da je Dadajev dejanje priznal zaradi mučenja," je po obisku obeh osumljencev dejal Babuškin in pozval, "ljudi, ki niso vpleteni v preiskavo, da raziščejo navedbe."

Kot je dejal, mu je Dadajev zatrdil, da je na sodišču v nedeljo nameraval pojasniti, zakaj je priznal sodelovanje, vendar pa ni dobil priložnosti, da bi spregovoril. Poleg Dadajeva je bil v nedeljo obtožen še Anzor Gubašev, ki je delal za zasebno varnostno podjetje v Moskvi. Oba sta bila pridržana, skupaj s še tremi osumljenci.

Ruski preiskovalni odbor obsoja Babuškinove izjave

Vpliven ruski preiskovalni odbor je izjave Babuškina že obsodil. Ocenjuje, da je kršil zakone in napovedal, da ga bodo skupaj z njegovimi kolegi, s katerimi je obiskal Dadajeva v zaporu, izprašali zaradi morebitnega "vmešavanja v kazenski primer". V sporočilu za javnost je odbor še zapisal, da bodo v preiskavi razjasnili njihove motive.

Babuškin je eden od 60 neplačanih članov kremeljskega sveta za človekove pravice, v katerem so pisatelji, znanstveniki, novinarji in borci za človekove pravice. Enkrat letno se sestanejo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, bili pa so že deležni kritik, da nimajo dejanske vloge, ampak da so samo krinka za oblasti.

Nemcova so konec februarja s hrbta ustrelili v središču Moskve v neposredni bližini Kremlja, ko se je vrača domov z dekletom. Zanj so bile usodne štiri krogle. Njegov umor je pretresel Rusijo. Pristojne oblasti so doslej aretirale pet osumljencev, dva so uradno obtožili umora Nemcova.

Poleg Nemcova še več možnih tarč napadov?
Ruski dnevnik Nova Gazeta medtem poroča, da bi napada na Nemcova ni organiziral Dadajev, ampak nek drugi nekdanji visoki vojaški častnik iz Čečenije po imenu Ruslan, ki naj bi bil ruskim oblastem in obveščevalcem dobro znan. Ruslana, ki je v preteklosti - tako kot Dadajev - deloval v čečenskem posebnem bataljonu Sever, so v ponedeljek zaslišali v Groznem. V preteklih letih naj bi deloval za dva strica v Moskvi, ki naj bi bila "zelo tesna" sodelavca vodje Čečenske republike Ramzana Kadirova.

Do oblasti kritični časnik tudi piše, da so poleg Nemcova ogrožene še vsaj tri osebe. Gre za liberalnega odgovornega urednika radijske postaje Eho Moskve Alekseja Venediktova, nekdanjega ruskega tajkuna Mihaila Hodorkovskega ter najverjetneje tudi za liberalno televizijsko novinarko Ksenijo Sobčak.

Časnik ocenjuje, da za vsako od imen na seznamu ni najeta le ena skupina, kot je to običajno pri atentatorjih iz Čečenije, temveč po vsej verjetnosti dve. Vse tarče so vodilni predstavniki ruske civilne družbe in opozicije, skupno pa jim je tudi to, da so v preteklosti kritizirali Kadirova.

Nova Gazeta avtorja današnjega članka ni podpisala, temveč je pod njim podpis "oddelek za preiskavo".

Leta 2006 je čečenski napadalec ubil novinarko časnika Ano Politkovsko, ki je pisala o kršitvah človekovih pravic v Čečeniji, tri leta kasneje pa je bila v Groznem ubita še ena sodelavka časnika Natalija Estemirova.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je pisanje časnika označil za absurdno.