Pogreba Nemcova  se je udeležila množica ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pogreba Nemcova se je udeležila množica ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Vodja ruske varnostne agencije Aleksander Bortnikov je dejal, da so o aretaciji osumljencev obvestili tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina. Obljubil je, da se preiskava umora Nemcova, s katero se ukvarjajo policija, FSB in preiskovalni urad, nadaljuje.

Za agencijo Interfax je Bortnikov povedal, da so preiskovalci relativno hitro našli avtomobil, s katerim sta napadalca pobegnila s kraja napada. Sledi, ki so jih našli v avtomobilu, pa so jih pripeljale do obeh osumljencev. Prav tako naj bi varnostne kamere pokazale "dovolj jasne" posnetke osumljencev, je še dodal, kot povzema britanski BBC.

Napadalca ni mogla prepoznati
Edina priča umora Borisa Nemcova (55) je ukrajinska manekenka Ana Duricka, ki je bila v času umora z njim. Napad na Nemcova se je zgodil na mostu v neposredni bližini Rdečega trga in Kremlja. Medtem ko sta se sprehajala, se je mimo pripeljal avtomobili, iz katerega so napadalci streljali na Nemcova. Ana Duricka v napadu ni bila poškodovana in se je že vrnila v Kijev. Preiskovalcem je dejala, da napadalca ni mogla prepoznati.

Umor Nemcova se je zgodil prejšnji petek zvečer, le dva dni pred zborom opozicijske stranke. Zanj so bile usodne štiri krogle, njegov umor pa je pretresel Rusijo; dan po atentatu se je na protestih zbralo več kot 70.000 ljudi, na pogrebu pa se je od njega poslovilo več kot 10.000 ljudi.

Putin umor označil za politično dejanje
Po umoru Nemcova, dolgoletnega ostrega kritika Putina in borca proti korupciji, so se pojavile številne teorije zarote, kdo bi lahko stal za umorom. Putin je umor označil za naročen politični umor in menil, da gre za provokacijo. Obljubil je, da si bodo prizadevali za to, da storilce ujamejo.

Preiskovalci sicer menijo, da naj bi njegovi morilci skušali politično destabilizirati Rusijo in da naj bi šlo pravzaprav za zaroto Zahoda. Spet druge teorije zarote namigujejo, da naj bi bil Nemcov ubit celo zato, ker je obsodil januarski napad islamistov na francoski satirični tednik Charlie Hebdo.

Naročena morilca
Nekdanji vodja FSB-ja (naslednice zloglasne sovjetske KGB) Nikolaj Kovaljov je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti že komentiral, da sta osumljenca, ki so ju zdaj prijeli, zgolj "naročena morilca". "Ključno pa je, da se ugotovi, kdo je naročil to usmrtitev," je dejal Kovaljov, danes poslanec v ruski dumi.

Eden glavnih ruskih opozicijskih voditeljev Aleksej Navalni je sicer prepričan, da je atentat na Nemcova odredil kar Kremelj, da bi tako utišal opozicijo sredi vse večjih težav, v katerih se je znašla Rusija zaradi zahodnih sankcij in vse večjih gospodarskih problemov.