Potniki na letalu naj bi bili iz 14 različnih držav, dve tretjini je bilo kitajskih državljanov. Foto: EPA
Potniki na letalu naj bi bili iz 14 različnih držav, dve tretjini je bilo kitajskih državljanov. Foto: EPA
Razbitina letala
Člani posadke vietnamske mornarice so na površini morja odkrili plavajoče predmete, ki pa jih zaradi teme ne morejo identificirati kot razbitine pogrešanega letala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Malezijske oblasti so razširile območje iskanja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V morju so vietnamski reševalci opazili sledove razlite nafte in kerozina, a nobenih razbitin. Foto: Reuters
Vietnamsko letalo
Iskalno akcijo so razširili na širše območje. Foto: Reuters

Kot je izvedel Reuters od vira, ki je vključen v preiskavo izginotja letala, bi letalo utegnilo razpasti že v zraku, kar bi pojasnilo dejstvo, da do zdaj še niso odkrili razbitin letala.

Če bi letalo razpadlo v stiku z vodo, izginilo je verjetno na višini približno 10.600 metrov, bi na morski površini odkrili strnjene ostanke letala.
Neimenovani vir je glede možnosti podtaknjene eksplozije dejal, da nimajo še nikakršnih dokazov in da bi letalo lahko razpadlo tudi zaradi mehanične poškodbe.

Na površini morja opazili majhne predmete
Pred nekaj urami je vietnamsko vojaško letalo v morju odkrilo predmete, ki bi lahko bili ostanki razbitin letala malezijske letalske družbe. Ta je pred 30 urami z 229 potniki na krovu izginil med poletom v Peking.

Kot so sporočile vietnamske oblasti, se na območju počasi mrači, zato ne morejo z gotovostjo potrditi, ali so opaženi predmeti razbitine pogrešanega potniškega letala. Plavajoče predmete so opazili v bližini dveh naftnih madežev, ki so jih na površini morja opazili že pred nekaj urami.

Reševalno akcijo razširili na večje območje
Malezijske, kitajske, vietnamske in filipinske oblasti so skupno iskalno akcijo razširile na večje območje. Reševalno akcijo tako izvajajo na zahodni malezijski obali, medtem ko so do zdaj preiskovali predvsem morje ob vzhodni obali.

Poveljnik malezijskega letalstva, general Rodzali Daud, je povedal, da so razširili območje iskanja, saj preučujejo možnost, da se je letalo skušalo vrniti. "Obstaja možnost, da se je letalo obrnilo in zapustilo začrtano pot. Ena izmed možnosti je, da se je vračalo v Kuala Lumpur," je dejal Daud.

Morebitne sledi na morju išče 40 ladij in 34 letal, poroča BBC. Malezijske oblasti sicer niso izključile možnosti, da bi lahko letalo nenapovedano spremenilo smer poleta, preiskujejo pa tudi možnost terorizma. Na poti iz Kuala Lumpurja v Peking je nekje nad Vietnamom letalo boeing 777-200 z 229 potniki in 12 člani posadke nehalo oddajati signal o lokaciji.

Na letalo z ukradenima potnima listoma
Prihajajo tudi novi podatki o potnikih, ki naj bi bili po evidencah na letalu. Za dva - Avstrijca in Italijana - se je že izvedelo, da so jima potni list pred časom ukradli med potovanjem po Tajski in da se je torej nekdo vkrcal pod lažnim imenom.

Prihajajo tudi informacije, da na letalu prav tako ni bilo petih registriranih potnikov, ker se je zapletlo z nalaganjem prtljage.

Interpol je sporočil, da med krajo avstrijskega in italijanskega potnega lista ter vzletom letala nobena država ni preverila njihovega seznama ukradenih potnih listov, na katerem sta bila tudi omenjena potna lista.

Čeprav je prezgodaj za špekulacije, pa v organizaciji kot skrb vzbujajoče ocenjujejo že to, da se je kateri koli od potnikov na letalo vkrcal z ukradenim potnim listom.

Malezijski prometni minister Hishammuddin Hussein je povedal, da so aktivirali svojo obveščevalno službo, protiteroristično ekipo in "obvestili vse relevantne države", preiskujejo vse možnosti, tudi to o terorističnem napadu, a ne želijo delati prehitro sklepati.

Trenutno preiskujejo štiri imena s seznama potnikov in pregledujejo posnetke potnikov, ki so se vkrcali na letalo.

Potniki na letalu naj bi bili iz 14 različnih držav, dve tretjini je bilo kitajskih državljanov.

Najhujša nesreča boeinga
Če bo potrjeno, da je letalo strmoglavilo, bo to najhujša nesreča boeinga 777-200 od začetka njegove uporabe pred 19 leti in druga v zadnjem letu.

Julija lani se je ob pristanku na letališču v San Franciscu ponesrečil boeing 777-200 letalske družbe Asiana Airlines s 307 ljudmi na krovu. Umrli so trije potniki, več kot 180 je bilo ranjenih.

Malaysia Airlines je ena največjih družb v Aziji in dnevno prepelje 37.000 potnikov na 80 destinacij po vsem svetu. Zadnjo večjo nesrečo so imeli leta 1995.



Najhujša letalska nesreča po letu 2001
V morju morda našli razbitine letala?
Iskanje malezijskega letala
Najhujša letalska nesreča po letu 2001
V morju morda našli razbitine letala?
Iskanje malezijskega letala