Bo šel Jeb Bush po stopinjah očeta in brata ter postal tretji predsednik (ali pa vsaj kandidat) iz družine Bush? Foto: EPA
Bo šel Jeb Bush po stopinjah očeta in brata ter postal tretji predsednik (ali pa vsaj kandidat) iz družine Bush? Foto: EPA

Ugibanja o še enem kandidatu, ki bi se pozno priključil četici preostalih kandidatov v vedno bolj ogorčeni bitki za republikansko predsedniško nominacijo, je sprožil John "Jeb" Bush, sin nekdanjega predsednika Georgea Busha in brat še enega nekdanjega predsednika Georgea Busha mlajšega, ko je kandidate opozoril, da jih nese preveč na desnico in da utegnejo zato izgubiti neodločene oziroma bolj sredinske volivce, katerih glasove potrebujejo, če želijo premagati Baracka Obamo.

Bush velja za močnega in karizmatičnega
Bolj kritičen je bil do občasno cvilečega tona nedavnih republikanskih debat in udeležence obtožil podpihovanja strahu. "Nekoliko me vznemirja, da skušajo ljudi pridobiti na račun njihovih strahov in čustev, namesto da bi jih skušali pripraviti do tega, da bi videli širšo sliko," je dejal občinstvu po svojem govoru.

Nekdanji guverner Floride ima med konservativci v stranki veliko podporo ter velja za močnega in karizmatičnega voditelja, priljubljenega na Floridi, ki jo mora kandidat nujno osvojiti, če želi upati na mesto "najmočnejšega človeka na svetu", kot Američani radi rečejo svojemu predsedniku. Bush pri številnih republikanskih voditeljih in jedru republikanskih volivcev vzbuja pozitivna čustva, kar pa ne bi mogli reči za druge kandidate; žolčen boj med (za zdaj) vodilnim Mittom Romneyjem ter njegovima glavnima tekmecema Rickom Santorumom in Newtom Gingrichem povzroča naraščajoče nelagodje.

"Beli knez" kot kompromis razdeljene stranke?
Romneyju si doslej še ni uspelo zagotoviti nominacije, hkrati pa na obzorju ni prepričljivega tekmeca, ki bi nekdanjemu guvernerju Massachusettsa preprečil slavje, kar je sprožilo ugibanja med številnimi republikanci, da nobenemu izmed zdajšnjih kandidatov avgusta v Tampi ne bo uspelo pridobiti zadostne podpore.

Romney kljub vsemu ostaja favorit, kar pa ni preprečilo, da se ne bi pojavljala vedno nova imena v povezavi z nominacijo. Med t. i. belimi vitezi, ki bi v dirko lahko vstopili na nacionalni konvenciji v Tampi med 27. in 30. avgustom kot nekakšen deus ex machina oziroma kompromis, ki bi združil stranko, se ob 59-letnem Bushu omenjajo še guverner New Jerseyja Chris Christie, guverner Indiane Mitch Daniels in kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan, poroča Guardian. Nihče izmed njih sicer ni izrazil nobenega namena, da bi kandidiral, nekateri so to celo zanikali, Busheve besede pa gotovo ne bodo pripomogle h končanju govoric.

Palinova pripravljena priskočiti na pomoč
Zadnje besede, kot kaže, še ni rekla niti Sarah Palin. Nekdanja podpredsedniška kandidatka in guvernerka Aljaske je v nedavnem pogovoru dejala, da je pripravljena "pomagati" stranki, če bi se na konvenciji izkazalo, da je stranka preveč razdeljena in brez jasnega favorita. Za CNN je povedala, da se ji kaj takega ne bi zdelo slabo za stranko, in tako sprožila namige, da se vidi kot rešiteljica stranke.