Santorum je v torek ustavil pohod Romnyeja, a vprašanje je, ali ima dovolj podpore za kočno zmago. Foto: EPA
Santorum je v torek ustavil pohod Romnyeja, a vprašanje je, ali ima dovolj podpore za kočno zmago. Foto: EPA
Mitt Romney
Romney ni ponovil uspeha izpred štirih let, ko mu je uspelo zmagati v Koloradu in Minnesoti. Foto: EPA

V Minnesoti je 53-letni Santorum zmagal najbolj prepričljivo in osvojil 45 odstotkov glasov pred teksaškim kongresnikom Ronom Paulom, ki je dobil 27 odstotkov glasov, in nekdanjim guvernerjem Massachusettsa Mittom Romneyjom, ki je dosegel le 17 odstotkov glasov. Nekdanji predsednik predstavniškega doma Newt Gingrich je bil zadnji z 11 odstotki glasov.

V Koloradu je Santorum zmagal s 40 odstotki glasov pred Romneyjem s 35 odstotki glasov, Gingrichem s 13 odstotki glasov in Paulom z 12 odsotki glasov. Na volitvah v Misuriju, ki ne štejejo za delegatske, je Santorum slavil pred Romneyjem in Paulom, medtem ko tam Gingricha sploh ni bilo na glasovnici.

64-letni Romney je bil po pomembni zmagi na Floridi in nato še v Nevadi že skoraj prepričan, da se je le utrdil na prvem mestu med republikanskimi kandidati, ki se bodo na volitvah novembra pomerili proti predsedniku Baracku Obami.

Vendar tokratni trojček zmag kaže, da se mu kljub najboljši organizaciji in največ denarja še vedno ni uspelo tesneje povezati s konservativnim jedrom republikanske stranke, ki ga poleg njegove mormonske vere motijo tudi preveč zmerna stališča glede nekaterih tem, ki so blizu konservativnim republikancem.

Alternativa Romneyju in Obami
"Konservatizem je živ in mu gre dobro," je po presenetljivem "hat-tricku" pred svojimi privrženci dejal Santorum in poudaril, da ni konservativna alternativa Romneyju, ampak demokratskemu predsedniku Obami. Ob tem je Romneyja znova primerjal z Obamo glede zdravstva in reševanja bank na Wall Streetu.

Po porazu je utrujeni Romney pred svojimi privrženci ponovil svoj tradicionalni govor proti politiki predsednika Obame, za katerega meni, da si ne zasluži ponovne izvolitve, ker mu ni uspelo popraviti gospodarskega položaja. Čeprav je čestital Santorumu, pa je ob tem izrazil prepričanje, da bo končna zmaga njegova.

Dosedanji favorit konseravtivcev Gingrich se je na torkovih strankarskih volitvah odrezal slabo, kar je vedel že prej, zato je ves dan preživel v Ohiu, za volitve zelo pomembni zvezni državi, kjer pa bodo republikanci svojega kandidata izbirali šele 6. marca, ko bodo strankarske volitve še v osmih drugih zveznih državah, pri čemer Gingrich upa predvsem na uspehe v južnih državah.

Do zdaj je Santorum zmagal na prvem republikanskem zborovanju v Iowi, medtem ko je Romney vknjižil New Hampshire, Nevado in Florido, Gingrichu pa je uspelo osvojiti večino glasov v Južni Karolini.