Hutijevski uporniki so že septembra lani zavzeli prestolnico Sana. Foto: Reuters
Hutijevski uporniki so že septembra lani zavzeli prestolnico Sana. Foto: Reuters

VS je v torek sprejel resolucijo, s katero je proti hutijevskim upornikom v Jemnu uvedel prepoved uvoza orožja in druge sankcije. Tarča sankcij so vodja upornikov Abdul Malik Al Huti, nekdanji predsednik države Ali Abdulah Saleh in njegov sin Ahmed Ali Abdulah Saleh, ki so jim zamrznili premoženje in prepovedali potovanja v tujino.

Resolucijo je predlagala Jordanija in je bila sprejeta z veliko večino. Glasovanja se je vzdržala le Rusija, ki je blizu Iranu, za katerega velja, da je glavni podpornik hutijevcev. Čeprav se je vzdržala, pri čemer je kot razlog navedla pomisleke glede besedila resolucije, pa Rusija ni uporabila veta, do katerega ima pravico kot ena od peti stalnih članic VS-ja.

Hutijevski uporniki so obsodili embargo na uvoz orožja in VS obtožili podpiranja agresije. Kljub zračnim napadom koalicije arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije uporniki še naprej napredujejo pri osvajanju ozemlja.

Po podatkih ZN-a je bilo od 26. marca ubitih več kot 730 ljudi in ranjenih 2.700, a naj bi bile te številke še višje. Hutijevski Vrhovni revolucionarni odbor je svoje privržence pozval, naj se udeležijo množičnih protestov proti VS-ju.

Riad vidi zeleno luč
Savdska Arabija je resolucijo označila kot "zelo jasno odobritev" letalskih napadov na položaje upornikov v Jemnu. Resolucija od upornikov zahteva, da se umaknejo z zavzetih območij, vključno s prestolnico Sana, in obnovijo pogajanja o demokratični tranziciji, ki so se začela že leta 2011, ko so množični protesti z oblasti odnesli predsednika Saleha.

Arabske države so že marca pozvale k uvedbi sankcij proti hutijevcm, kmalu potem ko so se ti približali mestu Aden, kamor se je iz Sane zatekel mednarodno priznani jemenski predsednik Abdrabu Mansur Hadi, ki je nato pobegnil v Savdsko Arabijo.

Vojna v Jemnu ima korenine v lokalnih nasprotjih, vendar pa je vse bolj očitno, da ga za medsebojno obračunavanje izkoriščata regionalni sili Savdska Arabija in Iran.